Groblje dvoraca: Jezivi grad duhova s identičnim vilama

Početna ideja je bila da će nekretnine “planuti” kada na njih nasrnu bogataši.
Naselje sada izgleda kao polusagrađeni set nekog horor filma, koji bi se trebao zbivati u Disneylandu, a zapravo je to luksuzni građevinski projekat u Turskoj, koji je zapeo na pola gradnje.
Burj Al Babas je 200 miliona dolara “težak” projekat, lociran nedaleko mjesta Mudurnu, u sjeverozapadnoj Turskoj, na pola puta između Ankare i Istanbula, piše CNN.
Kada su građevinari i ulagači Sarot Property grupe upali u finansijske probleme (koje je dodatno produbila ekonomska kriza), stotine vila nalik na prepoznatljive francuske dvorce (chateau) napušteno je u sred gradnje.
Gradnja zajednice Burj Al Babas započela je 2014. godine, a svaki dvorac u Burj Al Babasu trebao se prodavati za 400.000 do 500.000 dolara.
Ideja je bila da će nekretnine “planuti” kada na njih nasrnu bogataši. Nešto se i prodalo, ali su se investitori u međuvremenu povukli.
“Neki ugovori o prodaji morali su se poništiti”, kaže podpredsjednik Sarota, Mezher Yerdelen.
Nisu dozvoljene promjene na eksterijeru vila, svaka mora biti identična – sivi mini-dvorac sa dvije kupole, na tri sprata i gotičkim ukrasima (ako se to tako može nazvati). Interijer je svaki kupac mogao oblikovati prema vlastitom ukusu.
Svaka se vila proteže na 324 metara kvadratnih, ali je gotovo “zalijepljena” za susjednu identičnu vilu, što znači da nema mjesta vrtu ili zelenilu, a kamoli privatnosti. U središtu “naselja” trebala je biti klasična građevina, koja bi sadržavala trgovine, vrtić, tursko kupatilo, kina i sportske dvorane
Kompleks će, osim centralne zgrade, imati i čitav niz sportskih terena, kao i aqua-park.
Prije sveopšteg bankrota, sagrađeno je 587 vila, a dio preostalih izvođača i ulagača se nada da projekat može ponovo, i uspješno, oživjeti, te da će svih 732 vila biti završene. Jedan dio je već do kraja završen (čak i kupljen), a veliki dio se nalazi u različitim fazama sirove gradnje, dok neke izgledaju kao da su prošle rat.
Iako se već sakupilo dugova u vrijednosti 27 miliona dolara, piše Bloomberg, a prenosi Dezeen, Yerdelen je uvjeren kako će se izvući.
“Trebamo prodati samo 100 vila kako bi otplatili dug, mislim da se te ‘krize’ možemo osloboditi za četiri do pet mjeseci i djelomično inaugurisati projekat 2019.”
(focus)
(NovaSloboda.ba)

Komentariši