Posljednji film

Svaki početak je težak, kaže stara izreka. Ali, mnogo teži je prestanak. Prepoznati pravi trenutak, i sam sebi priznati da je dosta, jednostavno prestati se baviti nečim, slobodnom voljom, iako bi se možda još moglo nastaviti istim tempom kao i prije. To za rukom polazi samo manjini, kako u ljubavi, tako i u poslu. Na primjer, zašto bi pljačkaš banaka trebao da prestane pljačkati banke? Samo zato što više nije najmlađi. Nasuprot: Iskustvo i lopova čini majstorom.
Film „Starac s revolverom“, režisera Davida Lowerija, zasniva na jednom tekstu objavljenom u New York Timesu. „I na kraju svojih sedamdesetih, on je izgledao baš kao „zgodan muškarac“, pisalo je tamo o Forrestu Tuckeru. Najbolji pljačkaš banaka imao je karizmu kao „glumac na pozornici“.
Iz svega ovoga da se naslutiti, kakve veze sa svim ovim ima  Robert Redford. Glumac, režiser, dobitnik počasnog Oscara i osnivač Sundance Film Festivala, sada ima 82 godine i više mu ne treba ništa da se dokazuje. Jedino je dozvoljeno malo nostalgije.
„Starac s revolverom“ je njegov posljednji film u kome se pojavio kao glumac. To je Redford rekao prije premijere filma u avgustu prošle godine. Poruka je bila jasna. U januaru je najavio i odlazak sa svog Festivala. Ostaće jedino u pozorištu, kao glumac.
Pravi Forrest Tucker je u jednom trenutku, takođe, mislio da je završeno sa pljačkom banaka. Oženio se ženom koju baš i nije bilo puno briga šta je radio prije toga. Živjeli su na Floridi, u kući na rubu jednog golf terena. Tu je sjeo i napisao svoju životnu priču. Želio je to snimiti i ostaviti za vječnost. Nazvao je ured Clint Eastwooda, ali ga je njegova sekretarica odbila. I šta se desilo?
Otišao je i ponovo opljačkao banku.
Hoće li se priča ponovoti i u slučaju Redforda?
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)

Komentariši