Sarajevski derbi

6 april 2019. 19:30, Stadion Grbavica
Sarajevski derbi je naziv za nogometne utakmice između dva sarajevska kluba: FK Sarajevo i FK Željezničar. Prvu zvaničnu utakmicu u nekom od takmičenja Sarajevo i Željezničar su odigrali 10. oktobra 1954. u prvoj ligi Jugoslavije. Derbi Sarajevo – Željezničar se smatra najvećim gradskim i ligaškim derbijem u Bosni i Hercegovini. U prvoj ligi Jugoslavije po broju šampionskih titula FK Sarajevo je uspješnije sa dvije titule, dok je Željezničar osvojio jednu titulu. Ipak, u međusobnih utakmicama Željezničar je uspješniji ostvarivši četiri pobjede više u odnosu na FK Sarajevo. Što se tiče prve lige Bosne i Hercegovine Sarajevo je uspješnije u pogledu na međusobne utakmice, međutim, Željezničar je mnogo uspješniji po broju šampionskih titula. Što se tiče ostalih takmičenja odnosno kupa i superkupa, FK Sarajevo je kup Bosne i Hercegovineosvojilo pet puta kao i Željezničar. Ipak, superkup Bosne i Hercegovine Željezničar je osvojio tri puta za razliku od FK Sarajeva koji je superkup osvojio jedan put.
(wikipedia)
Fudbaleri Željezničara i Sarajeva će u subotu na stadionu Grbavica po 118. put odigrati ligaški derbi. Glavni sudija bit će Irfan Peljto.
Sarajevo u ovaj vječiti derbi ulazi kao lider na tabeli sa ciljem da zadrže bodovnu prednost u odnosu na Zrinjski. Plavi su na trećoj poziciji sa čak 17 bodova zaostatka za komšijama, a pokušat će doći do tri boda koja bi ih dodatno približila cilju, a to je izlazak u EVropu.
U dosadašnji 117. utakmica Plavi imaju 35 pobjeda, Sarajevo 33, dok je 49 utakmica završeno bez pobjednika. Kada je u pitanju Prva liga bivše jugoslavije ova dva kluba su igrala 63 puta. Željezničar je slavio u 21 meču, dok su Bordo momci pobjedu slavili u 19 navrata. Bez pobjednika je završeno 23 meča. Oba tima su postigla po 129 golova.
Od nezavisnosti Bosne i Hercegovine Željo i Sarajevo su u ligi igrali 54 puta. U ovim duelima skor je izjednačen. Oba tima imaju po 14 pobjeda, dok je čak 26 utakmica završeno bez pobjednika.
(sportske.ba)

Komentariši