Pobjeda rukometaša BiH u Finskoj


Kvalifikacije za EP: Grupa 5, 3. kolo
Finska – BiH 26:30 (13:15)
Finska: B. Broman, J. Broman, Forss, Georgs, M. Grandlund, R. Granlund, Gripenberg, Hellakoski, Koljonen, Makela, Martin, Sjoman, Sundberg, Syrjala, Tamminen, Von Numers.
BiH: B. Burić, S. Burić, Grahovac, Hamidović, Haseljić, Herceg, Malinović, Mandić, Nuić, Panić, Perić, Prce, Predragović, Terzić, Toromanović, Vražalić.
Bila je ovo važna pobjeda za izabranike Bilala Šumana koji će za tri tana u Mejdanu ponovo odmjeriti snage sa Finskom. Pobjeda u ovom meču dovela bi BiH u dobru poziciju za plasman na EP.
Na otvaranju večerašnjeg meča u Finskoj se igralo "gol za gol", a domaći su u nekoliko navrata uspijevalil stići do vodstva od jednog gola.
Ipak, BiH uspijeva doći do +2 (5:7) i od tada nije ispuštala prednost.
Sjajno je u prvom poluvremenu igrao Nikola Prce, a kada je sjajni Benjamin Burić počeo "izluđivati" Fince, BiH je stigla do osjetnije prednosti.
Imali su Šumanovi izabranici u jednom momentu i +5 (7:12), ali su Finci uspjeli u finišu prvog dijela smanjiti zaostatak na svega jedan gol.
Na odmor se otišlo vodstvom BiH od dva gola razlike (13:15), a naša selekcija je sjajno otvorila drugo poluvrijeme.
Dva brza gola na otvaranju nastavka donijela su našoj selekciji +4, da bi Panić u petoj minuti drugog dijela pogodio za tada maskimalnih +6.
Imala je BiH potom i sedam golova prednosti, ali uporni Finci nisu odustajali od svoje igre, te su se polako počeli vraćati u susret.
Finci su se "vrtili" na dva ili tri gola zaostatka, ali sjajni Burić nije dopuštao njihov potpuni povratak. Međutim, nekako su uspjeli stići i do minusa od jednog gola, osam minuta prije kraja.
Ipak, Panić koji je zaigrao sjajno u drugom poluvremenu je brzo vratio na +2 (24:26), dok je Burić u sljedećem napadu upisao novu odbranu i omogućio Prceu da pogodi za 24:27.
Nisu odustajali Finci, ali je i Toromanović pogodio u važnom momentu, dok je Benjamin Burić nastavio fantastično braniti na golu.
Ušli su rukometni Zmajevi u posljednje četiri minute sa +3, dok je Panić dvije minute kraja pogodio za našu prednost od četiri gola razlike. Već tada je bilo jasno da će BiH stići do pobjede u ovom duelu, a nešto kasnije je Senjamin Burić potvrdio trijumf BiH.
Treba podsjetiti da Finska u Mejdanu gostuje za tri dana.
Nikola Prce je bio najefikasniji u našoj reprezentaciji sa 10 golova, dok je Marko Panić postigao sedam. Sjajni Burić je upisao 14 odbrana na golu BiH.
(sportsport)

Komentariši