Svijet i u svijetu svašta – slike sedmice

Polovinom aprila, iznenada je izbio požar na katedrali Notre Dame u Parizu. Hiljade parižana i turista stajali su na obali rijeke i šokirani posmatrali plamen.
U Bhaktapuru u Nepalu dočekana je “Bisket Jatra” Nova godina po tamnošnjem kalendaru, a po tradiciji slavljenici se na treći dan Nove godine međusobno boje Sindur prahom po licu.
U Leuseru, Indonezija, jedan mahout, kako tamo nazivaju jahače slonova, okupao je svog slona na rijeci, na Trumonu, životinjskom koridoru u Leuser-Eko sistemu u južnoj provinciji Aceh.
U Tel Avivu, Izrael, naučnici su pokazali prvi 3D otisak srca sa ljudskim tkivom i krvnim sudovima. Ovo bi trebao biti prvi i najveći medicinski pomak, koji otvara potencijal ka mogućnostima transplantacije ljudskih organa.
U Sheffieldu je održano britansko takmičenje mladih u skokovima “Elite Junior Diving Championships 2019”. Na slici jedan takmičar u skoku sa skakaonice.
U Gornolužniku, kod Krasnojarska u Rusiji, održan je amaterski događaj, svečano obilježavanje kraja skijaške sezone. Svečano odjeveni skijaš pokušao je preskijati vodu na kraju skijaške staze, i tako zvanično označiti kraj. Naravno, od svega je ispao spektakl za foto kamere.
Nakon dugogodišnjeg razvoja, uspješno je obavljen prvi let najvećeg aviona na svijetu. Mašina koja se sastoji pd dva trupa, trebala bi uskoro da se pojavi u redovnom saobraćaju. Gigantski avion je izgradila koprporacija Stratolaunch Systems. Na slici let iznad područja Mojave u SAD.
U Sainte Roseu u Francuskoj, žandari pristižu, kako bi sa broda, kojeg su na Mediteranu presrele francuske vlasti, iskrcali oko 120 izbjeglica sa Sri Lanke. Izbjeglički talas ne jenjava, na svim stranama.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Komentariši