Taj čudesni svijet – Slike dana

U Melourneu, Australija, jahači na konjima uvježbavaju srednjevjekovnu vitešku sportsku disciplinu obaranja s konja uz pomoć dugog drvenog koplja, za  Svjetsko prvenstvo u ovoj disciplini, koje će se održati početkom juna. Takmičenje, koje još nosi naziv Tjost, održava se redovno svake godine u australijskom mjestu Baw Baw.
A u Sjevernoj Koreji mlada i mladoženja prije vjenčanja, u jednom parku u Pjongjangu, zajednički skaču preko konopca. Običaj ili ne, ali svadbeni fotos za uspomenu, u svakom slučaju.
U Kini, samo neka se šareni, i neka leti. Ljubitelji zmajeva na otvaranju jedne svečanosti zmajeva u kineskom Weifangu, tom prilikom su puštali najneobičnije oblike zmajeva, da lepršaju na jakom vjetru.
Protesti žutih prsluka su postali skoro uobičajena pojava u Francuskoj, tako da ih skoro ni ne primjećujemo na stranicama medija. Međutim, demonstransti su uporni, ne odustaju od svojih zahtjeva, i tokom redovnih demonstracija nađu se veoma često, oči u oči sa kordonima policije, kao na demonstracijama, sa slike iz Pariza.
Šarenilo i u Južnoj Koreji. U Seoulu su djeca tokom jedne ceremonije, po tradiciji briju do glave. Ceremonija koja nosi naziv „Djeca postaju budistički monasi“, održava se po tradiciji u templu Jogye u ovom gradu.
Tokom demnostracija u Sudanu, demostranti iz tamošnjeg grada Artabra su pristigli na željezničku stanicu glavnog grada Khartuma. Baš u Artabri su u decembru prošle godine izbili prvi protesti protiv tadašnjeg predsjednika Omara al Bashira, koji je, u međuvremenu, svrgnut. Međutim, protesti se nastavljaju i dalje.
A indigene žene u Brazilu protestuju pred zgradom Nacionalnog kongresa u Braziliji, glavnom gradu Brazila, dok se u kongresu raspravlja o teritorijalnim prvima indigenih stanovnika Brazila. Sigurno se tamo ne raspravlja o nečemu, što ide u korist ovih naroda.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Komentariši