Kako se piše istorija

Nakon prve utakmice nije puno žalio, napravio je, kaže, sve kako je htio.
– Jedino nisam bio zadovoljan rezultatom, da mogu, samo bih njega promijenio. Ostalo je bilo sve za pet. Na kraju utakmice sam došao do Messija i rekao mu: ‘Čovječe, što si nam to napravio.."
Tako je pričao Jürgen Klopp nakon prve utakmice. A onda se povukao i slagao taktiku za uzvrat. I složio ju je, uz jedan mali, ‘sitni problemčić’ – sve to morat će napraviti bez dvojice najboljih igrača, Salaha i Firmina.
– Cijela utakmica je bila čudesna. Igrali smo protiv najbolje momčadi na svijetu. Teško je pobijediti Barcelonu, ali pobijediti ih a da ne primite gol, a zabijete četiri?! Iskreno, ne znam je li Barcelona kad tako izgubila. Ovo je nevjerovatno – rekao je Klopp.
Nakon utakmice igrači Liverpoola popadali su na travu. Emocije su prštile stadionom.
– Vidio sam Jamesa Milnera kako plače na travi. Ovo nam jako puno znači. Ovo je najbolje što nogomet pruža. Ima u životu važnijih stvari od nogometa, ali ne znam koja može izazvati ovoliko emocija diljem svijeta. Mix srčanosti, borbenosti i fanatizma koju imaju igrači Liverpoola nisam vidio nikad prije u životu. Pokazali su da je u nogometu sve moguće.
Posebno lijep bio je četvrti gol, kada je Arnold izveo korner, a cijela obrana Barcelona šetala se kao na plaži.
– Nisam vidio ni tko je izveo korner ni kako ga je izveo, samo sam vidio loptu u mreži. Barcelona se branila onako kako to uvijek rade, predvidljivo. Samo, mi smo napravili neke nepredvidive stvari. Tako vam je to, da biste nešto ovakvo izveli morate biti nepredvidljivi – zaključio je Klopp.
I napravio sjajnu Klopku za Barcu.
I otišao u historiju.
U finale.
U Madrid.
Kapa dolje, majstore.
(face.tv)
Čudo na Anfieldu, Liverpool u finalu Lige prvaka
Liverpool je u revanš susretu polufinala na Anfieldu pobijedio Barcelonu sa 4:0 i nadoknadio zaostatak od tri gola iz prvog meča na Nou Campu.
Engleski tim napravio je senzaciju i eliminisao Barcelonu, koja drugu godinu zaredom ispada u nokaut fazi, nakon što je imala tri gola prednosti iz prvog meča. Iako za Liverpool nisu nastupila dvojica ključnih napadača Salah i Firmino, uspjeli su izboriti ubjedljivu pobjedu i drugi put zaredom proći u finale elitnog evropskog klupskog takmičenja.
Domaći su od početka krenuli ofanzivno, a već u 7. minuti golom Divocka Origija dolaze do vođstva. Ipak, do kraja poluvremena nije bilo promjene rezultata, iako su obe ekipe imale po nekoliko prilika.
U drugom poluvremenu, u igru je ušao Georginio Wijnaldum, koji sa dva gola u dvije minute, u 54. i 56. minuti donosi prednost od tri gola za Liverpool i praktično izjednačava rezultat iz prvog meča. U 79. minuti, Divock Origi je iskoristio smušenost i neopreznost u odbrani Barcelone i nakon kornera Alexandera-Arnolda šalje loptu u mrežu za veliku pobjedu svog tima.
Liverpool će u finalu 1. jula u Madridu igrati s pobjednikom meča Ajax – Tottenham, koji se igra sutra. Ajax ima prednost od 1:0 iz prvog meča u Londonu.
(novasloboda.ba)
(spagos)


Komentariši