Sa stranice Cidom – Mostar zadivljen Mostarom

Koliko je Mostar privlačan i u kojoj mjeri može opčiniti čovjeka, pokazuje nam sljedećim primjerom još jedan stranac-Mostarac, koji u naš grad doseljava tridesetih godina prošlog stoljeća.
Gerhart Herrmann rođen je 8. septembra 1901. g. u njemačkom mjestu Gerbitz kraj Bernburga. Nakon završetka gimnazije zapošljava se kao novinar, no paralelno uz posao studira i diplomira na dva fakulteta – filozofiju i književnost. Njegovu široku naobrazbu prati i široka paleta zvanja i poslova koja je obavljao – novinar, pisac, dramaturg, osnivač političkog kabareta, sudski izvjestitelj, putopisac. U romanima, dramama, pjesmama i kozerijama kritizira malograđanštinu i nacističko društvo. Međutim, istinoljubivost i kritički pogledi na političke prilike u djelima stajali su ga progona iz Njemačke. Godine 1933. se u nacional-socijalističkom vihoru bezumlja među ostalima spaljuju i njegova djela, a on bježi u dugogodišnju emigraciju. Ispočetka živi u Švicarskoj, Austriji i Italiji, gdje radi kao kućni učitelj, prevoditelj i novinar sve dok ga skitalački život ne dovodi u Mostar.
Malo je činjenica poznato o njegovom radu i životu u Mostaru. Vjerujem da je i dalje stvarao svoja djela i da ih je nekako slao u rodnu zemlju, međutim pouzdano se zna da je bio zadivljen Mostarom, ljudima i životom koji bijaše sasvim suprotan zapadnoeuropskom stilu, te da od tada uzima za svoje zvanično ime Mostar, a svoja djela počinje potpisivati s Herrmann Mostar ili inicijalima GHM (Gerhart Herrmann Mostar). Po pričama se zna da je živio negdje oko Rondoa. Također postoji neprovjerena priča da se krio po brdima oko Mostara čuvajući ovce. Zna se da se nakon završetka Drugog svjetskog rata, 1948. g. vraća u Stuttgart, gdje pomalo pada u zaborav. Svi ostali detalji boravka ovog zanimljivog čovjeka u našem gradu ostaju skriveni u tami povijesti.
Umire u sedamdesetdrugoj godini života i to točno na svoj rođendan, 8.septembra 1973. g. u München-u.

Fotografija: Rondo 1940. g.
(Tibor/cidom)


Komentariši