Prođoše mirne godine





Već godinama poljoprivrednici Sjeverne Njemačke bore se za ostvarenje prava, da konačno smiju odstreljivati nandue.
Nandue? Da stvarno: nekoliko ovih južnoameričkih ptica je na razmeđu vijeka, prije nepune dvije decenije, pobjeglo iz jednog privatnog uzgajališta, i nastanilo se u slobodnom prostoru oko Ratzeburger jezera, južno od grada Lübecka.
Nandu (Rhea americana) je južnoamerička vrsta ptice trkačice. Njen areal je istočni dio Južne Amerike. Ne samo što je najveća vrsta roda Rhea, nego je i najveća živa američka ptica.
Odrasli su u prosjeku težke 20-27 kilograma, a od repa do kljuna dugi 129 centimetara. Visoke su 1,5 metar. Mužjaci su uglavnom veći od ženki, mogu težiti do 40 kilograma i dugi preko 150 cm.
Noge su im duge i snažne i imaju tri prsta. Krila kod nandua su relativno duga; koriste ih tokom naglih zaokreta u trku za održavanje ravnoteže.
Perje je sivo ili smeđe, s velikom induvidualnom varijacijom. Mužjaci su uglavnom tamniji od ženki. U divljini, posebno u Argentini, ponekad se pojave jedinke s bijelim perjem i plavim očima, kao i albino jednike. Tek izlegli ptići su sivi s tamnim vodoravnim prugama.
Toliko o njima i porijeklu.
Kako se čini, u području oko Ratzeburger jezera su se navikle bolje nego u mjestu svog porijekla. Prošlog ljeta, njihov broj  se sa 205 povećao na 556, uprkos svim naporima da se to spriječi.
Ovakvu odluku poljoprivrednici traže, prije svega, zbog njihovog apetita. Nandui vole uljanu repicu, blitvu i žitarice.
A baš to se poljoprivrednicima ni malo ne sviđa.
(stern)
(NovaSloboda.ba)

Komentariši