Život u zanimljivim vremenima

Bijenale u Veneciji je najstarija međunarodna izložba vizuelne umetnosti, čije je 58. izdanje otvoreno 11. maja i trajaće do 24. novembra ove godine. Više od 80 umjetnika učestvuje na centralnoj izložbi “Da živite u zanimljivim vremenima”, kojom umetnički direktor Ralf Rugof pruža svojevrsni odgovor na brojna pitanja današnjice, opterećene krizama, previranjima, lažnim vjestima i opštom nesigurnošću.
Ovdje  je prikaz nekoliko interesantnih performansa:
Umjestnost slave ili slava umjetnosti
Venecijansko bijenale je otvoreno i nije bilo toliko politički obojeno, već dugo vremena. Istovremeno je to bilo okupljanje bogatih i uticajnih.
Galerija iznad plaže: Gore, na galeriji jednog skladišta su posjetitelji koji prate performans „Sun&Sea“ (Marina). Za operaciju zaštite životne sredine Litvanija je dobila Zlatnog lava, za performans su utrošili 35 tona sitnog pijeska, a raspjevani gosti na plaži su se žalili na ekološke grijehe i klimatske promjene.
Igra vodom
Mlada umjetnica Alexandra Marzella prkosila je hladnim temperaturama. Ona je svoju akciju inscenirala ispred moćne moskovske VAC fondacije.
Smrt drugih
Ovogodišnje bijanale u Veneciji imalo je jedan novi zaštitni znak, ili još konkretnije, jedan skandal.
Švicarski umjetnik Christoph Büchel, kao umjetniöki eksponat je predstavio brod, na kome je 2015. godine, ispred obale Lampeduze stradalo više od 800 ljudi.
Da li je to bio spomenik, ili samo cinična pažnja? U svakom slučaju, eksponat je otvorio žučnu raspravu između posjetilaca i kritičara.
Büchel je dramaturg ogorčenja: Prije dvije godine je imao ideju da jednu crkvu u Veneciji pretvori u džamiju. Projekat je zabranjen. Međutim, sa svakom novom provokacijom, umjetnik privlači sve više pažnje,
(stern)
(NovaSloboda.ba)

Komentariši