Više od jednog pogleda

Fotograf Stephen Wilkes na njegovim fotografijama ne zadržava samo jedan trenutak, ili jedno mjesto. On fotografiše usput, i danju i noću, i iz toga komponuje jednu sliku, čime pravi sasvim ličnu priču o našoj sadašnjosti.
Za fotografiju Cony Islanda u New Yorku, sjedio je 16 sati na rivi, i fotografisao bez prestanka, kako plažu na Atlantiku, tako i poznati zabavni park. Od hiljadu pojedinačnih fotografije na kraju je sklopio sliku u galeriji u prilogu.
U Nacionalnom parku Sergenti u Tanzaniji Wilkes je želio dokumentovati kretanje divljih životinja. Zbog suše, stada se nisu kretala uobičajenim putevima. Kada je primijetio zebre, one su ga same odvele do jednog mjesta kod vode, koje je bilo idealno za njegovo fotografisanje.Na tome mjestu ostao je sakriven punih 36 sati.
Njegovu seriju fotografija „Od dana do noći“ počeo je fotografijama načinjenim na TimesSquare u New Yorku. „Jednostavno volim ovaj grad“, kaže on „ta energija i raskoš“. Wilkes je za svoju seriju radio na mjestima koje su svima ostala u kolektivnom sjećanju. „To olakšava emocionalni pristup mojim fotografijama“. Naizgled poznato, pojavljuje se u sasvim novom ruhu.
Na Nacionalnoj promenadi u Washingtonu, Wilkes je htio uhvatiti jedan trenutak istorije. Ustao je u ranu zoru 20. januara 2013. godine, popeo se na 15 metara visoku binu i fotografisao punih 13 sati, drugu inauguraciju američkog predsjednika Baracka Obame.
Na Bass Rocku u Škotskoj Wilkes je morao preduzeti posebne mjere. Na tom stjenovitom ostrvu morao je obući zaštitnu odjeću, kako bi se zaštitio od ptičijeg izmeta, koga ptice u letu ispuštaju na ostrvo. Tu je posmatrao najveću svjetsku koloniju Tolpela (Morus bassanus), kojih na hiljade baš ovdje legu svoje mlade.
Na Arc de Triomphe, Trijumfanoj kapiji, u Parizu, nalazi se cilj biciklističke trke Tour de France, kada se nebom razaviju farbe nacionalne zastave. Na svečanosti prije tri godine, Wilkes je u jednu sliku ukomponovao sve što se tokom dana tamo zbilo pred objektivom njegove kamere. A nama je ponuđena na uvid jedna višestruko složena slika.
„Ako gledate moje fotografije, vidite kako se svjetlost i boje mijenjaju tokom dana“ kaže Wilkes.
Lijepo je vidjeti regatu Storica, tradicionalnu regatu istorijskih brodova u Laguni, di Venezia.
„Od dana do noći“, engl. „Day to Night“ naslov je knjige američkog fotografa Stephena Wilkesa, na kojoj je radio deset godina. U knjizi je dokumentovao znamenitosti iz čitavog svijeta, od rane zore, do sumraka. Knjiga džepnog formata, već je izdata na više svjetskih jezika.
(stern)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Komentariši