Taj čudesni svijet – Slike sedmice

Na medicinskom koledžu Ernakulam u Kochiju, Indija, dva saradnika u zaštitnoj odjeći prolaze kroz odjel za izolaciju. Prema navodima vlasti, jedan 23. godišnji student zaražen je smrtonosnim virusom Nipah. Preko 300 osoba koje su bile u kontaktu sa studentom nalaze se pod nadzorom.
Nekadašnji bolnički njegovatelj Nils Hogel sjedi u sudnici u Oldenburgu, Njemačka, On se izvinio rođacima njegovih žrtava. Osuđen je na doživotnu robiju, zbog 85 ubistava pretežno starih i iznemoglih osoba, koje je ubio tokom obavljanja posla njegovatelja.
Francuski predsjednik Macron, britanska premijerka May, princ Charles, kraljica, Donald Trump i njegova supriga Melania, kao i njemačka kancelarka Merkel podsjetili su se na Day-D od prije 75 godina, u Portsmuthu, na jugu Engleske.
Istovremeno, američki Indijanci su se na plaži Saint Laurent sur Mer u južnoj Francuskoj podsjetili svojih predaka, koji su kao saveznički vojnici učestvovali u osvajanju Normandije 1944. godine.
Hiljade Muslimana obavili su zajednički namaz povodom ramazanskog Bajrama u, i pred džamijom Jama Masjida u New Delhiju u Indiji.
Hiljade ljudi drže svijeće u znak opomene u parku Victoria u Hong Kongu, povodom godišnjice strašnog masakra u Tiananmenu, u kome je kineska vojska 4. juna 1989. godine nasilno ugušila narodni ustanak i ubila oko 2.600 ljudi.
U blizini Juteborga u Brandenburgu, Njemačka, na samom početku ljeta izbilo je nekoliko šumskih požara. U gašenju su pomagali i helikopteri. Požar na nekadašnjem prostoru za vojnu obuku, obuhvatio je oko 600 hektara šume i raslinja.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Komentariši