Autogol odlučio derbi




Zrinjski – Velež 1:0 (0:0)
Stadion pod Bijelim brijegom.
Sudija: Haris Kaljanac.
Strijelac:1:0 Zvonić, autogol (54)
Žuti kartoni: Čeliković, Zlomislić, Rugašević (Zrinjski), Ćivić, Ovčina, Osmić (Velež)
Zrinjski: Brkić, Stojkić (od 79. Rugašević), Barbarić, Barišić, Čeliković, Zlomislić (od 60. Pezer), Čurjurić, Šovšić, Bencun (od 68. Čirjak), Mandić i Lendrić.
Velež: Bobić, Zvonić, Zeljković, Ćosić (od 71. Osmić), Ovčina (od 58. Samardžić), Brandao, Berisha, Ferreyra, Hasanović, Vehabović (od 46. Behram) i Čivić.
Prvi mostarski derbi u BH Telecom Premijer ligi BiH nakon tri godine završen je minimalnom pobjedom Zrinjskog.
Utakmica 2. kola ponudila je dosta uzbuđenja, a odlučena je autogolom Denisa Zvonića u drugom poluvremenu.
Okršaj gradskih rivala bolje su otvorili “Plemići”, koji su u 11. minuti imali veliku priliku, kada je Lendrić zaobišao Adnana Bobića, ali je iskosa promašio i ostalo je 0:0.
Uslijedile su prilike na suprotnoj strani, ali pokušaji Vehabovića i Berishe nisu pronašle put do gola.
Zrinjski je nakon toga stvorio nekoliko povoljnih prilika, a najveću u 42. minuti. Nakon udarca iz kornera, Tomislav Barbarić je šutirao glavom, a loptu je s gol crte otklonila odbrana Veleža.
U nastavku prvu veliku šansu imao je Velež. U 47. minuti, Seid Behram odlično je šutirao s 20-ak metara, a loptu koja je išla u gornji lijevi ugao njegova gola golman Ivan Brkić vrhovima je prstiju izbacio u korner.
Pogodak odluke pao je u 54. minuti. Nakon udarca Šovšića na gol Bobića, jedan igrač Veleža odbio je loptu do Zvonića, a kapiten Veleža, u pokušaju da otkloni opasnost, nespretno je zatresao vlastitu mrežu.
Nakon primljenog gola, Velež je zaigrao nešto ofenzivnije i bio je blizu izjednačenja. U 68. minuti, Zvonić se mogao iskupiti, ali je njegov udarac glavom nakon udarca iz kornera otišao malo iznad gola.
Samo minut kasnije Zrinjski je mogao riješiti utakmicu. Frane Čirjak našao se u situaciji jedan na jedan s Bobićem ali je slabo šutirao i golman Veleža nogom je zaustavio njegov udarac.
Do kraja utakmice, Velež je imao još jednu veliku priliku. Brandao je u 73. minuti odlično šutirao s 25 metara, a lopta je pogodila stativu.
Utakmica je tako završila pobjedom Zrinjskog 1:0, koji je došao do prvih bodova u novoj sezoni, dok će Velež svoju priliku tražiti za sedam dana na svom terenu, kada u Mostaru gostuje Čelik, koji je u zadnjoj utakmici odigrao utakmicu bez golova protiv Sarajeva.
(NovaSloboda.ba)

Komentariši