Mostarom – Kod lijepe Emine, popularno sastajalište i nešto novo

Smail, Emica, Ajša, Ika
Caffe ” Fratello” / Kod Galisa/
Jedan mali prostor kod Lučkog.mosta, kod spomenika lijepoj Emini, lijepo je iskorišten za sastajalište stanovnika Luke pa i šireg podrucja Mostara. Ne govorim napamet, jer stanujem tu blizu, u Ružnom sokaku. Posjetioci su svih uzrasta, ne od 7-77 godina, nego od beba u kolicima pa nadalje. Tu se dođe na osvježenje u ovim ljetnim vrućinama, Čest sam gost i mogu potvrditi da nikad nisam naišla na bačenu praznu plastiku ili papirić, a o nekom neredu nema govora. Često se desi da se mjesto ne moze naći ni do podne ni popodne, Ambijent je prelijep, usluga na nivou. Drvece lovora pravi hlad, a stolovi su u okruženju prekrasnih, raznobojnih ruža. Ispod nogu nije beton nego nasut sitni pijesak, tako da je to pogodno za djecu, za igru a i radi vrućine. Dobra ideja za ovako nešto, inače bi se ovaj zaista maleni prostor pretvorio u ko zna sto, u neko odlagalište materijala, mozda smeća ili stajalo neiskorišteno, ružno.
Ovom lijepom ambijentu odskora se pridruzio i ZIP LINE nešto novo u našem gradu, atrakcija, za one koji vole izazov. Bravo za svaku novost
Čestitka ljudima na dobrim idejama!!
Ajša Šehić Nametak, obkavljeno na facebooku dana 30.07.2019
Da se razumijemo, prije nego je ovaj "parkić" postao kafić, ovaj prostor je bio zapušten, nije uopšte ličio na park, bilo je nekoliko zimzelena i gusto šipražje gdje su prolaznici, prosjaci i psi lutalice obavljali nuždu. Uvijek je iz njega izbijao "miris" truleži. Kad je ovo sređeno i pretvoreno u kafić, ništa se nije desilo loše. Sve je lijepo sređeno, posađene ruže, jasmini, lovor, mušmula i šipci su ostali samo se oblikuju. Od djetinjstva prolazim pored ovog parka, tek sad liči na nešto, i da sam u mogućnosti da biram, izabrala bih današnji izgled. Vlasnik objekta je uradio pravu stvar, uklopio je objekat u prirodu i radi na tome da je očuva.
A komentari tipa "ta će neko putovati avionom kad može jahati na magarcu" su stvarno bez veze.
Emina Redžić Muftić, facebook/komentar 30.07.2019.
(fotosi Ajša, Emica, Smajo)


Komentariši