Nagrađena fotografija: Sisar u letu

Ove godine je Kraljevsko društvo za biologiju iz Londona odabralo posebnu temu za svoj foto konkurs: Traženi su snimci životinja u pokretu.
Glavnu nagradu je odnio takmičar, koji je napravio snimak opossuma u letu, napravljen u Manausu, u Brazilu, čije tijelo u letu nevjerojatno liči skoku žabe.
Oposum je jedna vrlo rijetko kod nas pominjana i poznata životinja.
Obični oposum (lat. Didelphis marsupialis) je tobolčar iz reda štakora, koji živi od sjeveroistoka Meksika do Bolivije, uključujući i Male Antile. Najviše borave u šumama, ali mogu živjeti i u poljima i gradovima. Žive u tropskim i suptropskim šumama, na visinama do 2200 m. Koriste širok spektar gnijezda. Najčešće im je gnijezdo u šupljem stablu, međutim, kopaju ga i u svakom tamnom mjestu, ako ništa drugo nije pogodno. To ih često dovodi u sukob s ljudima.
Obični oposum je veličine kućne mačke. Krzno mu je žuto, ali ga prekriva duga crna dlaka. Dostiže dužinu 26-45 centimetara, a goli, glatki rep može biti dugačak i do 50 cm. Ima 50 zuba. Velike uši obično su crne, a lice mu je obično blijedo, boje breskve, sa crnim zaliscima i očima koje odražavaju crvenkastu svjetlost. Može težiti više od tri kilograma.
Kreću se uglavnom noću po tlu, a ponekad se penju i gnijezde na drveću. Izvan perioda parenja obično su usamljeni. Često se smatraju nametnicima. Pljačkaju kante za smeće, gnijezde se na mjestima koja nisu pogodna za to pa često bivaju hvatani, ili ubijeni.
Imaju široku sposobnost prilagođavanja na promjene okoline, a zubi im omogućuju prehranu različitom vrstom hrane. Mogu jesti insekte, male životinje, voće, povrće, ali i lešine. Njihova sposobnost probavljanja, omogućuje im da imaju širi spektar hrane od čovjeka.
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)

Komentariši