Za spas Zemlje

Američki fotograf David LaChapelle (56) svoja stvorenje iz fantazije postavio je pred kameru. Modele je fotografisao na havajskom rajskom ostrvu Maui.
Njegovu viziju spasenja zemlje, uokvirio je u seriju fotografija pod nazivom "Earth CelebrAction", „U slavu Zemlje“, kojima slavi prirodu i poziva ljude da čuvaju svoju okolinu.
U dvanaest slika je ispričao priču u kojoj ne nastaju klimatske promjene i nedostatak resursa. Mogu se vidjeti nebo, more, polarna zvijezda, bujne prašume, spektakularni slapovi i vrlo lijepi ljudi.
Dvanaest fotografija su dijelovi kalendara koji je kompanija kafe Lavazza ponudila kao ograničeno izdanje. Prihod od prodaje kalendara će biti upućem u fond za pošumljavanje amazonske prašume.
La-Chapelle je ostao vjeran svom stilu, blistave pop fotografije devedesetih: malo kiča, malo seksa, blještavi, šareni, upadljivi i groteskni kostimi.
Samo, što je ovog puta umjetnik apokalipsu zamijenio rajskim vrtom, što je ujedno i znak njegovog povlačenja.
2006. godine, bivši veliki radnik, umjetnik, preselio se iz Los Anđelesa na ostrvo Maui, na Hawajima, u čijoj neposrednoj blizini se nalazi Nacionalni park Haleakala.
(focus)
(NovaSloboda.ba)


Komentariši