Iz životinjskog svijeta: Najglasnija ptica na svijetu, poziv na ljubav


Bijeli zvonar (Pronocius albus), težak 250 grama, a glasan 113 decibela, najglasnija ptica na svijetu, vrišti kad traži ljubav. Živi u području Amazona, a ovako glasnim javljanjem upućuje poziv ženkama, pri čemu ugrožava ljudsko uho.
Sjajni vapaj za ljubavlju: Naučnici su odabrali u području Amazona odomaćenog Bijelog zvonara (Procnias albus) za najglasniju pticu na svijetu, navodi se u studiji objavljenoj u ponedjeljak u časopisu "Current Biology". Njegovo oglašavanje odgovara buci jednog rock koncerta i opasno je za ljudsko uho.
S druge strane, njegova ženka je maslinasto zelene boje i osjeća veliku privlačnost kako zbog bučnog poziva na ljubav, tako i zbog izgleda mužjaka.
„Prvu notu mužjak pjeva, okrenutu prema vani, zatim čini dramatičan zaokret, gotovo teatralno, i emitira drugu notu prema svom aspirantu“, kaže koautor studije, Jeff Podos sa Univerziteta u Amherstu, Massachusetts , novinska agencija AFP
Iz Wikipedije: Bijeli zvonar (Procnias albus) spada u porodicu ukrasnih ptica. Pojavljuje se u šumama Gvajane, a u manjem broju u Venezueli i brazilskoj državi Para. Samo je mužjak bijel, dok je ženka maslinasto zelene boje sa žućkastim prugama odozdo i nalikuje drugim golubovima. IUCN procjenjuje da njihova populacija ugrožene (najmanje zabrinutosti).
(web)
(NovaSloboda.ba)

Komentariši