Konje ubijaju: Zbogom ljepoto!



Stotine konja uginu svake godine od posljedica učešća konjskim trkama u SAD. Čak se umješao i državni tužilac, a politika prijeti sa zabranama. Postavlja se otvoreno pitanje, dali će konjički sport preživjeti ovu krizu?
Jedno mirno jutro u Arkadiji, predgrađu Los Anđelesa.
Ovdje trenira više od 50 konja, kasom i galopom preko pješčanog tla.
Park Santa Anita je fenomenalni posjed, koji nalikuje zabavnom parku: ukrašeni maslinjaci, moćne fontane, brončana poprsja. Na tribini, sagrađenoj 1934. godine, zelena boja sjedišta, a iza trkališta, uzdižu se planine San Gabriel.
Zapravo, park Santa Anita je mjesto nade. Konjske utrke su igre na sreću, a posjetioci se klade na pobjedu svog favorita, špekulišu na veliku pobjedu, a neki se pri tome nadaju čak i boljem životu.
Također se i konji klade – da če do cilja uspjeti doći živi. Mnogi gube tu opkladu
Priče nisu ni malo reprezentativne za 36 konja, koji su uginuli od Nove 2018. dodine, do prije dvije sedmice u Santa Aniti, od posljedica nesreća na trkama i treninzima. Broj 35 je bio G Q Covergirl. Samo dva dana kasnije uslijedio je broj 36: „Bye Bye Beautifull“, Zbogom lijepoto. Kao da je davaoc imena ovoj kobili, predskazao njenu sudbinu?
Dok galopiraju konji izgledaju moćno, veličanstveno. Ali samo jedan pogrešan korak može imati fatalne posljedice. Prelomi ekstremiteta često se izjednačavaju sa smrtnom kaznom kod konja, jer su šanse za oporavak male.
Jedan od problema su sedmice je oporavak životinja nakon operacije, što može dovesti do dodatnih komplikacija. Većina konja stoga biva ubijena odmah nakon nesreće.
Tokom trke, veterinari prate životinje u kolima hitne pomoći, oni su za nekoliko sekundi na mjestu pada konja, a ovisno o situaciji, odlučuju se na momentalnu eutanaziju, bez konsultacija s vlasnikom. Često davanje ovakve injekcije može imati traumatizirajuće posljedice za uzgajivače konja.
Kada je početkom godine u roku od nekoliko sedmica uginulo oko 20 konja, Santa Anita postala je simbol zla koje se događa na utrkama. U međuvremenu, hipodrom je zatvoren, stručnjaci su analizirali površinu staza, sumnjajući da je staza uzrok brojnim ozljedama.
Ali čak i nakon ponovnog otvaranja, nastavilo se po istom.
Kako se već priča, ovaj sport će doživjeti sudbinu utrka pasa. Krajem prošle godine Florida je zabranila trke pasa na 11 od ukupno 17 staza u SAD. Da li će se isto desiti i sa konjskim trkama?
Javno mijenje traži hitne promjene, Na redu su ljudi iz Konjičkog saveza, koji kažu da trke moraju transformirati, kako bi se spoet uopšte održao.
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)


Komentariši