Košarkašice: Bosna i Hercegovina savladala Rusiju i zabilježila jednu od najvećih pobjeda u historiji

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je u prvom kolu kvalifikacija za Eurobasket 2021. godine je pobijedila Rusiju rezultatom 70:69 i zabilježila jednu od najvećih pobjeda u svojoj historiji.
U prvoj četvrtini susreta naše reprezentativke su pružile sjajnu partiju i prvih deset minuta su riješili u svoju korist rezultatom 19:14. U drugoj ćetvrtini naše protivnice su zaigrale dosta čvršće u odbrani i uspjele da preokrenu rezultat u svoju korist i na odmor odlaze sa prednošću od sedam poena. Rezultat je glasio 37:30 u korist Rusije.
U trećem periodu naš tim je ponovo pokazao sjajnu igru i uspio da smanji prednost Ruskinja. Predvođene sjajnom Jonquel Jones i Maricom Gajić uz pomoć ostalih saigračica, naš tim je uspio da smanji zaostatak na samo tri poena, 52:49.
Odličnu igru naš tim je nastavio i na otvaranju posljednjeg perioda i serijom 8:3 dolaze do prednosti 57:55. Nakon toga gledali smo dosta neizvjesnu utakmicu u kojoj su naše reprezentativke u potpunosti parirale favorizovanoj Rusiji. Četiri minute prije kraja susreta imali smo prednost od tri poena, 65:62.
Levchenko je sa linije za slobodna bacanja pogodila za 67:66 na 33 sekunde do kraja, a onda je Jones 16 sekundi prije kraja pogodila trojku za 70:66 poslije čega je Kovalev tražio minutu odmora nakon koje je Shilova pogodila trojku za 70:69, devet sekundi do kraja.
Babić nakon timeouta nije uspjela ubaciti loptu u igru, pa je Rusija imala šansu za posljednji napad, ali ga nisu uspjele realizovati, te je BiH zabilježila veliku pobjedu.
Jonquel Jones je vodila Zmajice do pobjede sa 29 poena, 16 skokova i dvije asistencije, a pratila je Marica Gajić sa 17 poena i šest skokova. Još je dvocifrena bila Tamara Kapor sa deset poena, tri skoka i dvije asistencije.
U redovima Rusije Maria Vadeeva je bila najbolja sa 18 poena i 11 skokova, te asistencijom dok je Zhedik susret završila sa 14 poena, te po četiri skoka i asistencije.
Naša selekcija narednu utakmicu igra u nedjelju protiv selekcije Švicarske, a taj susret se igra u dvorani Skenderija. Švicarska i Estonija, naše protivnice u Grupi C, svoj susret igraju od 20 sati.
Rusija: Leshkovtseva 0, Nizamova 6, Shabanova 0, Shilova 6, Vadeeva 18, Anoikina 4, Komarova 0, Levchenko 9, Logunova 6, Namok 0, Razheva 6, Zhedik 12. Selektor: Alexander Kovalev.
Bosna i Hercegovina: Deura 6, Gajić 17, Jones 29, Kapor 10, Vrančić 5, Babić 0, A. Delić 0, N. Delić 0, Džebo 0, Džinić 0, Džombeta 3, Marković 0. Selektor: Goran Lojo.
(sport1)
Milica iz Knina, Irena iz Banjaluke, Marica i Jovana iz Bijeljine, Nikolina iz Sarajeva, Marina iz Tuzle, Tamara i Miljana iz Trebinja, Anđela i Nikolina iz Vlasenice, Nikolina iz Istočnog Sarajeva, Jonqel Jones sa Bahama. Pokoriše moćnu i jaku Rusiju pod zastavom jedne i jedine domovine Bosne i Hercegovine. I on će meni nema Bosne i Hercegovine. Vidiš hajvanu da je ima, na svakom njenom pedlju. Zato ne nasjedajte više na foluške ovih iz prvih minuta dnevnika i s naslovnica u vrhu portala. Pogledaj bola ove djevojke, vidi Jonqel James sa Bahama koja kaže da je zavoljela BiH, Sarajevo i ćevape i utrpala moćnim Ruskinjama 29 laganih poena.
Ovo je Bosna i Hercegovina kakvu sanjamo i želimo!!!
(Nermin Bise/facebook)


Komentariši