Suhe japanske jabuke – (Hoshigaki)





Prije 6 godina moj djed je u dvorištu zasadio neobičnu, egzotičnu voćku smiješnog naziva – kaki. S porijeklom iz dalekog Japana, ona je iz godine u godinu rasla, cvala i rađala slatke plodove, no bilo bi ih toliko puno da bi ih većinu na kraju dograbile ptice. Sviježi kaki vrlo je ukusan i zdrav, ali brzo propadne zbog svoje svilenkaste, nježne teksture. Jednog dana sam slučajno naišla na recept za prirodni način sušenja kakija – hoshigaki. Kaki se suši, a potom svakodnevno masira kako bi šećer iznutra izašao na površinu, te se tako dobije voćni bombon prirodno uvaljan u šećer! Japanci znaju najbolje, a u to sam se uvjerila i sama kad sam odlučila isprobati recept.
(sa stranice coolinarka.com)
Kaki za sušenje se bez problema može nabaviti u dućanu, iako bi bilo idealno ubrati ih sa stabla. Ukoliko ih odlučite sami brati, imajte na umu da je stablo kakija vrlo visoko, ali i tanko i lomljivo, pa vas molim da se ne pokušate popeti na grane, radije koristite ljestve. Kaki za sušenje ne smije biti zreo, nego blago narandžaste boje i još uvijek tvrd.
Idealan način, kako ubrati kaki za sušenje, je ovaj – trebalo bi ga ubrati zajedno sa komadićem grane s koje visi, jer će ona kasnije poslužiti kao "ručka" za vješanje. Ukoliko ne uspijete ubrati sa granom, dovoljno je ostaviti peteljku, a za slučaj da se i ona odlomi, u kaki se može ubosti šaraf koji služi kao peteljka, tako da se ne morate previše time zamarati.
Sljedeći korak je da se koža kakija oguli – to možete učiniti guljačem ili nožem. Pazite da peteljka i grančica ostanu pričvršćene za kaki, gulite oko njih.
Nakon što ste kaki ogulili, uzmite konopac i za svaki kraj konopca zavežite po jedan kaki. Dužina konopa ovisi o visini i debljini letve na koju ćete objesiti kaki (ja sam konopac ostavila duljine 50-60cm.) Tako zavezane kakije umočite otprilike 5 sekundi u proključalu vodu, kako bi se kaki oprao i sterilizirao prije vješanja.
Kaki se treba sušiti na mjestu gdje nema kiše, na balkonu ili terasi ispod krova, a može i unutra.
Kaki će sušenjem poprimiti sve tamniju smeđu boju i smežurat će se. Isprva se na površini mogu pojaviti tamnije fleke, to je potpuno normalno. Ono što je bitno, što sušeni kaki čini tradicionalnim hoshigakijem, je da se nakon tjedan dana sušenja voće počne lagano masirati, kako bi fruktozni šećer izbio na površinu. To se tada treba činiti svakih par dana, dok se voće potpuno ne osuši a na površini poprimi bijeli šećerni film. Sušenje ovisno o uvjetima traje otprilike mjesec dana.
Posluživanje
Nakon što se kaki osuši može se tretirati kao bilo koje suho voće; jesti samo, koristiti u kolačima i receptima itd.
Uživajte u potpuno prirodnom procesu izrade zdravog i slatkog bombona! 🙂
(coolinarka.com)


Komentariši