Jubileji: Narodno pozorište Mostar – 70 godina postojanja

1951.
1967.


Izložbom historijskih artefakata, dokumenata i fotografija iz 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća autora Emira Spahića te izvedbom predstave "Što te nema" o životu Alekse Šantića, Narodno pozorište Mostar obilježilo je 70 godina postojanja.
Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović kazao je kako je ova izložba hronološki obuhvatila promotivne materijale, dokumente i fotografije predstava nastalih u produkciji Narodnog pozorišta Mostar u periodu 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, od samog osnivanja te teatarske kuće.
"Nakon izložbe upriličena je i pozorišna predstava ‘Što te nema’ o životu Alekse Šantića’, a zanimljivo je spomenuti i to kako je prva predstava izvedena u NPM-u bila ‘Hasanaginica’ po tekstu Alekse Šantića. To je neka mala, kratka poveznica između samih početaka i onog što se danas događa na sceni Narodnog pozorišta Mostar", kazao je Mujkanović u razgovoru za Fenu.
Narodno pozorište Mostar svoju prvu premijeru izvelo je 27. studenoga 1949. godine na sceni radničkog društva Abrašević, a dvije godine kasnije ansambl Narodnog pozorišta prešao je u novo zgradu u kojoj i danas djeluje.
Izložba o počecima rada i sinoćnja predstava samo su dio aktivnosti koje je Narodno pozorište Mostar pripremilo u okviru obilježavanja 70. godišnjice postojanja.
"Nismo htjeli organizirati samo jedan događaj ili više događaja tijekom jednog ili dva dana jer smatramo da publika ne može konzumirati toliki broj informacija, a s druge strane i sam jubilej od 70 godina postojanja zaslužuje da se o njemu govori tijekom cijele godine. Centralni i najvažniji događaj proslave, uvjetno rečeno, mogao bi biti promocija monografije Narodnog pozorišta koja je već sada pri kraju i bit će predstavljena naredne godine u programu Međunarodnog festivala komedije ‘Mostarska liska'", istakao je.
Tijekom siječnja 2020. godine pozorište će upriličiti i niz kazališnih predstava za koje će ulaz biti besplatan.
"Osim toga, organizirat ćemo posjete Pozorištu za učenike osnovnih i srednjih škola, određene interaktivne radionice i još dosta drugih sadržaja", kazao je.
Dodao je kako Narodno pozorište trenutno radi jednu, po njegovim riječima, jako važnu kazališnu predstavu.
"Predstava je važna zbog same tematike, a govori o identitetima. Radimo je s kolegama iz Hrvatskog narodnog kazališta, a koproducent je i Studio za izvedbene umjetnosti iz Mostara i mislim da će predstava premijeru doživjeti u prosincu ove godine. Što se tiče skorije budućnosti, planiramo raditi predstavu po tekstu Martine Mlinarević, dolazi nam i Mostarska liska, ali i drugi važni projekti", kazao je Mujkanović.
Dodao je kako je ovogodišnja pozorišna sezona Narodnog pozorišta u Mostaru najuspješnija u posljednjih 30-ak godina, što, po njegovim riječima, i priliči velikom jubileju kojeg pozorište slavi.
(fena)
(NovaSloboda.ba)


Komentariši