Siromaštvo, zagađenje i dječiji rad – Fotografije godine 2019.

Siromaštvo, zagađenje okoline i dječji rad – jedna fotografija koja oslikava sve tri tragedije je "Unicefova fotografija godine 2019.". Fotograf Hartmut Schwarzbach snimio je kako djevojčica rizikuje svoje zdravlje da bi preživjela.
Djevojčica stoji u prljavoj vodi zagađenog zaliva i sakuplja plastični otpad – Slika iz siromašne četvrti grada Manile, na Filipinima, njemačkog fotografa govori o "hrabroj borbi djece za opstanak u vrijeme tri tragedije našeg vremena: siromaštva, zagađenja i dječijeg rada", objavio je u četvrtak Fond UN-a za pomoć djeci u Berlinu.
Prema Unicefu, mala Wenie sa slike, sakuplja plastični otpad u luci Manila kako bi dobila nešto novca od reciklaže. Čak se i sedmogodišnjaci mogu vidjeti kako veslaju kroz luku, na splavovima od bambusa, ili na vratima frižideraa. "Oni rizikuju svoje zdravlje, a često i svoj život, dok u kontaminiranoj vodi traže vrijednije metarijale, da bi osigurali svoju egzistenciju."
Za pokroviteljku Unicefa Elkea Büdenbender, slika stvara bliskost – „Bliskost sa djecom koju jedva da iko i primjećuje na ovom svijetu. To pokazuje njihovu potrebu, ali i njihovu snagu da ne odustanu ni pod najtežim uslovima. “Poruka je jasna i jaka:„ Djeca su najdragocjenija stvar koju imamo. Svi smo odgovorni za njihov život i njihovu budućnost ", naglasila je supruga saveznog predsjednika Njemačke na proglašenju pobjednika.
Australijski fotograf Andrew Quilty zauzeo je drugo mjesto sa snimkom djece u Afganistanu koji su ostali osakaćeni eksplozijama nagaznih mina.
Treće mjesto pripalo je prošlogodišnjem pobjedniku Antoniju Aragonu Renunciju koji je dokumentovao sudbinu djece, tragača za zlatom, iz Burkine Faso.
Međunarodni konkurs je 20. put nagradio profesionalne fotoreportere, „koji na izvanredan način dokumentuju ličnost i životne uslove djece“.
(welt)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Komentariši