Bougainville: Uskoro najmlađa država na svijetu







Bivša njemačka kolonija Bougainville želi se odvojiti od Papue Nove Gvineje. Na referendumu je gotovo 98 posto, od više od 180 hiljada građana koji imaju pravo glasa, glasalo za neovisnost.
Na taj način bi ostrvo, koje geografski pripada Salomonskim ostrvima, postalo najmlađa država na svijetu. Prije toga, sa odlukom referenduma mora se saglasiti parlament Papue Nove Gvineje, što se smatra vrlo vjerovatnim.
Predsjednika komisije za referendum u Bougainvilleu, Bertie Aherna dočekali su radosni povici kada je objavio da se više od 98 posto važećih glasačkih listića, stanovništvo izjasnilo za nezavisnost, prenijele su agencije.
Druga opcija u glasanju na referendumu bila je, dobiti veću autonomiju od Papue Nove Gvineje.
Istorijski referendum je neobavezujući, a o nezavisnosti će dalje pregovarati lideri Bougainvillea i Papue Nove Gvineje. Poslednju riječ imaće parlament Papue Nove Gvineje, a proces sticanja nezavisnosti mogao bi potrajati godinama.
Oko 85 posto birača popunilo je više od 180 hiljada glasačkih listića tokom dvije sedmice glasanja.
Referendum je ključni dio mirovnog sporazuma iz 2001. godine kojim je okončan građanski rat, u kojem je poginulo preko 15 hiljada ljudi sa ove skupine ostrva, istočno od Papue Nove Gvineje.
Nasilje u Bougainville počelo je krajem osamdesetih godina prošlog vijeka, pokrenuto sukobom zbog ogromnog rudnika bakra u gradu Panguni.
Rudnik je bio veliki izvor zarade za Papua Novu Gvineju, ali mnogi stanovnici Bougainvillea smatrali da nemaju nikakvu korist od toga, zamjerajući na zagađenju i remećenju njihovog tradicionalnog načina života. Rudnik je zatvoren od početka sukoba.
Neki ipak vjeruju da bi rudnik mogao osigurati izvor prihoda za Bougainville ukoliko postane nezavisan, kaže se u vijestima agencija.
(web)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši