Ustrijeljen jelen sa šest kilograma plastike u stomaku

Ne gutaju samo morske životinje ljudski otpad. Jedan jelen je morao biti ubijen u odmaralištu Arosa u Graubündenu, istočna Švicarska. Čuvari lovišta, Wildhut, su u stomaku jelena pronašli šest kilograma plastičnog otpada.
Žalosno otkriće: ukupno šest kilograma otpada, uključujući plastične rukavice, trake, podmetače za pivo, mreže za hranjenje ptica i još mnogo toga, nalazilo se u stomaku ubijene životinje.
Životinju su u Arosi privukle gomile komposta, kućice za ptice i drugi izvori hrane. Sa odloženom hranom, životinje uzimaju plastične dijelove kao i drugi otpad, koje njihov stomak ne može provariti. Zbog ponašanja pomenutog jelena, on je postao rizik za sigurnost mještana. Stoga su ga čuvari lovišta ustrijelili početkom decembra.
Prema zvaničnim informacijama, u tijelu jelena su pronađeni plastični ostaci, koji su se tu taložili godinama. Za jelena se kaže da je bio mršav i izgladnio. Prema Wildhutu, bilo je očito, da je previše mršav za svoje godine, pošto mu je plastika godinama blokirala pravilan rad stomaka.
Zimi, divlje životinje i dalje redovno dolaze u naselja, čak i ako u šumi mogu pronaći dovoljno hrane, piše Ured za lov i ribolov u kantonu Graubünden. Raznolikost hrane u selima im je previše primamljiva.
Krave, lisice, jeleni, i psi također, razbacivanjem smeća onemogućavaju njegovo pravilno i redovno odvoženje, ali ne samo to: "Tu je česta i neka vrsta lažne ljubavi prema životinjama", kažu mještani. "Mnogi ljudi namjerno odlažu hranu i vjeruju da na taj način životinjama čine nešto dobro."
Zabrana hranjenja divljih životinjama izričito se primjenjuje samo u kantonu Graubünden. Životinje u potrazi za hranom prelaze puteve, željezničke pruge, preskaču ograde, što ponekad dovodi do opasnih situacija. Policija stoga izričito upozorava na ovu pojavu.
(web)
(NovaSloboda.ba)

Komentariši