Australija gori – Slike apokalipse

Apokaliptične slike iz Australije: Šumski požari gutaju bez milosti, sve na svom putu preko kontinenta, ostavljajući iza sebe smrt i ruševine.

Australija gori. Ova satelitska slika od 31. decembra 2019. godine pokazuje kakve su razmjere uzeli požari sitnog rastinja. Požari iza sebe ostavljaju spaljenu zemlju (središte slike), a dim se širi daleko prema moru.
Borba protiv vatre izgleda gotovo beznadežna. Jedan vatrogasac pokušava zaštititi kuće u blizini grada Nowra od plamena.
Dim je toliko gust, a plamenovi tako svijetli, da se nebo, kao u mjesti Mallacoota, boji u narančasto i crveno.
Ova slika iz Malacoote pokazuje koliko je situacija teška za stanovništvo: Na verandi muškarac stoji u zaštitnoj odjeći, sa zaštitnom maskom, dok je nebo iza njega crveno zbog vatre.
Gdje je to moguće, stanovništvo se evakuira na plaže, kao u Batemans Bayu. Ali ni ovdje nisu potpuno sigurni od posljedica plamena…
… kao što to pokazuje i slika iz mjesta Malacoota. Ni oni koji dolaze vodom, svojim čamcima nisu sigurni od dima.
Kad ljudi bježe, domaće životinje obično ostaju prepuštene sudbini. Ovaj konj u Nowri pokušava se bijegom spasiti od plamena.
Divlje životinje takođe panično bježe od plamena: jedan kengur je od vatre pobjegao na prazne ulice Nowre.
Tamo gdje plamen šrotutnji, ostaju samo smrt i ruševine, kao što to pokazuje i fotografija glavne ulice u mjestu Cobargo.
Mnoge kuće u Cobargu izgorjele su do temelja.
Pogled na uništenje ne ostavlja ni novinare ravnodušnim: fotograf ABC-a Matt Roberts stoji ispred ostataka kuće njegove sestre u Quaami.
Učinci šumskih požara u Australiji mogu se osjetiti i daleko preko mora, čak na Novom Zelandu. Ostaci pepela, prašine i požara jasno se mogu vidjeti na glečeru Franz Josef na Novom Zelandu.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Komentariši