Počinje Evropsko prvenstvo u rukometu

Evropsko prvenstvo u rukometu, 14. po redu, počinje danas u Norveškoj, Švedskoj i Austriji. Španija brani titulu osvojenu prije dvije godine u Hrvatskoj, a prvaka Starog kontinenta za 2020. godinu dobit ćemo 26. januara.
Na prvenstvo koje je prošireno na 24 ekipe i koje se prvi put održava u tri zemlje plasirala su se i tri debitanta, a među njima je i Bosna i Hercegovina koja je smještena u grupu D zajedno sa Norveškom, Francuskom i Portugalom.
Žrijeb nije bio naklonjen izabranicima Bilala Šumana s obzirom da se nalazi u grupi sa drugoplasiranom i trećeplasiranom selekcijom sa prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva.
Naša selekcija, kojoj je i sam odlazak u norveški Trondheim bio pod znakom pitanja zbog katastrofalne finansijske situacije, u ovakvoj grupi koju mnogi zovu i "grupom smrti", nema šta izgubiti. Naprotiv, Terzić, Prce, Karačić, braća Burić i društvo mogu samo dobiti u mečevima sa Norvežanima i Francuzima.
I dok su Norvežani i Francuzi apsolutni favoriti u duelima sa BiH, oslabljeni Portugal je selekcija protiv koje se izabranici Bilala Šumana s punim pravom mogu nadati historijskoj prvoj pobjedi. Naša selekcija je, prema Šumanovim riječima, spremna za Evropsko prvenstvo, te se nadamo kako će sve Bosance i Hercegovce učiniti ponosnima u Norveškoj.
Prvi favorit prvenstva su svjetski prvaci Danci. Mikkel Hansen i društvo će pokušati povezati titule svjetskog i evroskog prvaka, a račune će im pokušati pomrsiti Francuzi koji će biti oslabljeni neigranjem mlađeg Karabatića, Luke. Za njegovog brata Nikolu, Luca Abaloa i Michaela Guigoua ovo bi moglo biti i posljednje Evropsko prvenstvo u bogatoj karijeri i sigurno će dati sve od sebe da osvoje zlato.
U krug favorita spadaju i Norvežani predvođeni jednim od najboljih igrača svijeta Sanderom Sagosenom, Nijemci koji su sjajnom timskom igrom na Svjetskom prvenstvu prošle godine stigli do četvrtog mjesta, te selecija Španije koja i brani evropsku titulu.
Od država koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije jedino Kosovo ne učestvuje na Evropskom prvenstvu.
Hrvatska je predvođena Lukom Cindrićem i Domagojem Duvnjakom favorit iz sjene, a zanimljivo je da su im rivali u grupi Srbija i Crna Gora
Sjevernu Makedoniju će ponovo predvoditi 40-godišnji Kiril Lazarov i njihov krajnji domet će zavisiti kao i mnogo puta do sada od njegovog raspoloženja.
Ekipe su raspoređene u šest grupa po četiri ekipe. Grupna faza takmičenja igra se od 9. do 15. januara, a u drugu grupnu fazu prolaze po dvije ekipe iz svake grupe.
U drugoj fazi koja se igra od 16. do 22. januara u Beču i Malmeu formiraju se dvije grupe sa po šest ekipa, a po dvije najbolje ekipe plasirat će se u polufinale.
Završnica se igra u Štokholmu. Polufinala se igraju 24. januara, susreti za treće i peto (trećeplasirane ekipe iz druge grupne faze će igrati za peto mjesto) igraju se 25. januara, a finale je 26. januara.
Raspored utakmica reprezentacije BiH
10januar: BiH – Norveška (20:30)
12januar: BiH – Portugal (16:00)
14januar: BiH – Francuska (18:15)

Kompletan raspored Evropskog prvenstva možete pogledati na ovom linku.

(sport)
(spagos)


Komentariši