Stepenice Trolova


Trollstigen u Møre og Romsdal, Norveška, je jedna od najpoznatijih brdskih cesta u Evropi.







Naziv ove zmijolike ceste znači nešto kao "stepenice trolova", i vrlo je pogodno ime za cestu, koja je kako se čini, nastala iz bajke, ili neke stare sage. Stoga nije iznenađujuće da je Trollstigen u zapadnoj Norveškoj jedna od najvažnijih turističkih atrakcija u ovoj zemlji.
Zbog svoje visine, a ponekad i obilnih snježnih padavina, put je zatvoren između oktobra i maja. Ostali dio godine, preko serpentina ove ceste, u slikovitoj provinciji Møre og Romsdal, proveze se preko 150 000 automobila.
Trollstigen cesta je duga 106 kilometara i jedna je od najpopularnijih norveških pejzažnih ruta koja vodi kroz moćni prirodni krajolik fjordova Norveške. Nudi vrtoglav pogled na planinske padine, vodopade, duboke fjordove i plodne doline.
Trollstigen ima nagib do devet posto i ukupno jedanaest zavojitih krivina. Put je okružen s nekoliko visokih planina, sa veličanstvenim imenima poput Kongen („kralj“), Dronningen („kraljica“) i Bispen („biskup“).
Otkako je cesta otvorena 1936. godine, Trollstigen je postao pravi magnet za turiste. Činjenica da je moguće popeti se na ovu strmu planinu, od Trollstigfotena do Stigerøre, zahvaljuje se vještini talentiranih inženjera i graditelja puteva.
Ørnevegen („Cesta orlova“) naziv je najbržeg dijela puta Fv63, koji vodi do obronka planine između Geirangera i Eidsdala. Na najvišoj tački cesta se nalazi na 620 metara nadmorske visine.
Sa vidikovca Ørnesvingen pruža se sjajan pogled na Geiranger: vodopad „De syv søstrene“ („Sedam sestara“), Knivsflå dolinu i najpoznatiji fjord na svijetu – Geirangerfjord koji se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.
(msn)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Komentariši