Jednostavno, ne činiti ništa


(tekst koji slijedi objavljen je u časopisu "Grönmeyer, Medizin mit Herz & Seele“ 1/2020, autorica Claudia Rieß)
Stalni stres na poslu, stres u slobodno vrijeme i mobitel u džepu osiguravaju da nikad ne budete neometani. Teško da iko danas može izdržati dvadesetak minuta čekanje kod doktora, a da stalno ne zuri u ekran mobitela. Bilo bi mnogo zdravije samo sjediti i pustiti svoj um da luta, odnosno, kako se to kod nas nekad znalo reći, pustiti mozak na pašu.
Talijani to zovu IL DOLCE FAR NIENTE, slatka besposlenost.
Holanđani to sada jednostavno zovu NIKSEN.
Novi stav prema životu zapravo je stari: U drevnom svijetu, oslobađanje uma od neprestanog stresa svakodnevnog života, svjesnim nečinjenjem ništa, smatran je idealom.
Sokrat je “ništa ne činiti”, smatrao "sestrom slobode" i "razumijevanje da sreća može biti pronađena samo u slobodno vrijeme", kako je to napisao Aristotel.
"NIKSEN je rješenje za sve one koji se osjećaju preopterećeni brzim tempom našeg društva", kaže profesor Rutt Veenhofen, sociolog i istraživač sreće sa Erasmus univerziteta u Roterdamu.
Da li vam je dosadno kad ne radite ništa? Sve je urađeno kako treba! Nadajmo se da će u vremenu obilježenim po pretjeranoj aktivnosti, trenuci tišine u koje se možete potpuno besciljno prepustiti mislima. dovoditi do novih spoznaja, ideja i veće bistrine u glavi, u kojima ćete pronalaziti sve veću podršku.
Nećemo se dugo osjećati krivi, zbog toga što smo bili malo više "lijeni".
Otkrivajmo nanovo našu sporost u predstojećim godinama – uz više opuštenosti, uživanja i sreće.
(Grönemeyer)
(spagos)

Komentariši