Karneval u Riju



Karneval je zablještao punim sjajem, blještavim kostimima i vatrenim plesačima tokom prve noći karnevala održanih u Sao Paolu i Rio de Janeiru, u Brazilu.
Paradirali su sa svojim raskošnim pernatim pokrivačima na glavi i sjajnim haljinama, na Sambadromu u Rio de Janeiru
Petodnevni događaj počeo je proteklog petka uvečer, a označio je početak ovogodišnjeg karnevala.
Hiljade plesača iz škola sambe u zemlji pristiglo je na sambadrom u Rio de Janeiru na prvi dan petodnevne proslave kako bi obilježili početak karnevala.
Žene su bile odjevene u blistave kostime, noseći neobične pokrivače na glavi, uz umjetnost neobične šminke za lice, sudjelujući u sveopštoj ekstravaganciji.
Bubnjari iz Dragoes da Reala paradirali su kroz Sao Paolo, a njihove ženske članice parirale su im sa perajanicama na glavama i njihale bokovima.
Gledaoci su posmatrali sa strane, dok su izvođači pjevali pjesmu „Benguela… barokna Clama a Ti, Tereza“, pjesmu ženi, koja je došla iz Angole u 18. stoljeću, i borila se protiv ropstva u Brazilu.
Upečatljiva je bila tačka koja je prikazivala pokojnu aktivistkinju za ljudska prava Marielle Franco, koja je ubijena u martu 2018. godine.
Pripadnici više grupa u paradi predstavljali su različite dijelove godišnje ekstravagancije, dok su i muškarci i žene sudjelovali u nizu fascinantnih plesova i performansa.
Karneval u Riju obično započinje sedam dana prije srijede pepelnice, dok pripreme počinju u decembru, uprkos uticaja današnjih evropskih i afričkih tradicija.
Prvi karnevali su održani 1640-ih godina u čast grčkih bogova vina, a organizovali su ih Rimljani, kako bi proslavili Saturnalia i Bacchusa.
Rimokatolička crkva je tada uspostavila osnovne tradicije, a festival ‘Entrudo’ uveli su Portugalci.
1840. godine održao se prvi karneval sa maskama, u kojima je bio vidljiv uticaj italijanskih karnevala, a plesači su plesali polku i valcer. Samba je u karneval uvedena 1917. godine.
Dok karneval sa maskama potiče iz Italije, afrička kultura je imala veliki uticaj na kostime u Riju, koje su izrađivani od perja, trave i kostiju.
(dailymail)
(NovaSloboda.ba)

Komentariši