Dugi vijugavi put




U kineskoj provinciji Xinjiangu, prošlog ljeta je u promet puštena cesta duga 75 km, sa dionicom koja poput zmije vijuga planinskim nagibom i dostiže na 4.100 metara nadmorske visine. Kineski državni mediji navodi se da cesta ima više od 600 zavoja
Među lokalnim stanovništvom poznat je kao "cesta na nebesku visoravan".
Vijugava planinska cesta nalazi se u planinskoj visoravni Pamir u Tajik autonomnoj pokrajini Taxkorgan u Xinjiangu, u Kini.
Sa zadivljujućim pogledima i višestrukim serpentinama, cesta bi vjerojatno trebala postati san entuzijasta. Ali put nije izgrađen da bi mu se divili istrajni sportisti i turisti.
Dionica puta dužine 36 kilometara puštena je u promet je u julu prošle godine, sa ciljem da se olakša prolaz za Pamirske planinske poljoprivrednike, kao i stočare iz te regije. Cesta povezuje pokrajinaki grad Tashkurgan s drugim obližnjim mjestima.
Da bi se olakšalo putovanja i podstakao regionalni ekonomski i društveni razvoj na Tajiki, urađeno je dodatno poboljšanje infrastrukture, a kako javljaju mediji, Kineske vlasti su nedavno odobrile i projekt izgradnje aerodroma u ovom području.
(StraitsTimes)
(NovaSloboda.ba)


Komentariši