Pismo u boci

Hiljade ljudi je putem facebooka podijelilo fotografiju pisma u boci koja je pronađeno u Sjevernom moru. Tako je zapravo i pronađen pošiljaoc poruke.
Kao dijete, nije ni sanjala, a nadala se, da će poruka u bocu koju je bacila u more, mnogo godina kasnije biti pronađena na nekoj dalekoj obali, za Paulu iz Freiburga se ta želja ispunila – barem djelimično.
U aprilu 2012. godine, tada 13-godišnjakinja, bila je sa majkom i rodicom na odmoru na istočnofrizijskom ostrvu Langeoog, na sjeveru Njemačke. Kad su bile na plaži, dvije djevojčice su došle na ideju da stave poruke u dvije boce, i da ih bace u more.
Poruka u boci je pronađena osam godina kasnije
Poruka od Paule je osam godina kasnije pronašla stanovnica istoga ostrva. Fotografisala je skoro izblijedilo pismo i objavila ga na Facebooku. Slika je vrlo brzo podijeljena 40 hiljada puta, a stigla je i do Paulinih prijatelja. Tako je prenio portal baden.fm. Autor je post na facebooku nakon toga izbrisao post, zbog brojnih reakcija.
Na fotografisanom pismu crnim je slovima napisan sljedeći tekst:
"Poštovani pronalazaču, danas je 12. april 2012, a nadam da će ova boca nekada stići negdje. Ovu bocu sam poslala sa Langeooga. Ovdje sam na ferijama. Ova boca je nekada bila boca od sprita. Imam 13 godina i dolazim iz Freiburga, u Baden-Würtenbergu, Njemačka. Ovo je moja prva poruka u boci. Želim pronalazaču puno sreće, zdravlja i radosti. Vaša Paula”.
Boca nije stigla daleko
Poruka u boci čekala je nalazača osam godina, ali nije stigla puno daleko: Poslana sa Langeooga, a pronađena je također u istom Langeoogu. Ali još uvijek postoji dobra šansa, jer druga boca sa porukom Pauline rodice, još uvijek nije pronađena, da možda ona ispliva na nekoj dalekoj obali.
Slični slučajevi se i često dešavaju: U novembru 2019. godine jedan Amerikanac je nakon devet godina dobio odgovor na svoju poruku u boci iz Francuske. Sredinom 2019. godine devetogodišnjak je u Australiji pronašao poruku u boci staru 50 godina.
Najstarija svjetska poruka u boci bačena je u more 1886. godine i sadržavala je poruku na njemačkom jeziku, izbačenu od strane jednog mornara, sa jednog njemačkog broda.



Njajstarije pismo u boci pronađeno je 2018. godine
Vjerovatno najstarija poruka u boci na svijetu. Prema istraživanju muzeja Zapadne Australije u Perthu, flašu je u Indijski okean bacio jedan mornar sa istraživačkog broda "Paula" u junu 1886. godine, a pronađena je 2018. godine na plaži u zapadnoj Australiji.
U junu 1886. njemački kancelar zvao se Bismarck, gospoda Daimler i Benz gradili su svoje motorne kočije, a u jezeru Starnberg otkriveno je tijelo bavarskog kralja Ludviga II.
A sa njemačkog broda "Paula", koji je plovio Indijskim okeanom, neko je u more bacio poruku u boci, uz prijateljski zahtjev da se pronalazač javi. Ispunjavanje ove želje potrajalo je malo duže, ali se ipak dogodilo.
Na plaži na zapadnoj obali Australiji, pronađena je poruku iz pretprošlog stoljeća. Ako je vjerovati stručnjacima koji se bave brodarstvom, nešto slično nije trajalo nikad duže: od 1886. do 2018. godine, znači pune 132 godine. Novi rekord za Guinnessovu knjigu rekorda.



Prethodni rekord prema Guinnessovoj knjizi iznosio je nešto više od 108 godina. Tu poruku je u Sjeverno more bacilo Morsko biološko udruženje iz Velike Britanije, 30. novembra 1906. godine, a plovila je morem 108. godina i 138 dana. Pronašla ju je penzionerka Marianne Winkler, tokom njnog odmora na ostrvu Amrumu, na sjeveru Njemačke, 2015. godine.
(waz)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)


Komentariši