Osmi mart nije karanfil!
Povodom Međunarodnog dana žena Inicijativa građanki i građana Mostar i ove godine organizira prikladnu manifestaciju, ovaj put posvećenu značajnim ženama porijeklom iz Mostara koje su u svom polju djelovanja bile prepoznate kao pionirke i nositeljice promjena.
Manifestacija ”Osmi mart nije karanfil” će se održati u Gradskoj vijećnici Mostara 5. ožujka s početkom u 18 sati. ”Kroz performans u kojem će predstavnice svih relevantnih političkih stranaka iz Mostara igrati ulogu Mostarki iz prošlosti želimo se prisjetiti pionirki ženskog obrazovanja, operne pjevačice, doktorice bioloških znanosti, pjesnikinje, sutkinje i slikarice.
U dokumentarnom teatru na kratko će oživjeti sestre Berta i Marija Bergman, Smilja Mučibabić, Bahrija Nuri-Hadžić, Hatidža Đikić, Katarina Kosača, Nadžida Hadžić Novak i Memnuna Vila-Bogdanić”, rekla je Ifeta Ćesir-Škoro, izvršna direktorica Inicijative građanki i građana Mostara. Osim što su bile prve žene u poljima svog djelovanja u znanosti i umjetnosti, te što su porijeklom iz Mostara, ovim ženama je zajedničko i to što su svojim radom pružale otpor sustavu u kojem su živjele, podjelama u društvu i tlačenju slabijih. Neke od njih su za to žrtvovale i svoju slobodu, a danas su zaboravljene.
U drugom dijelu manifestacije planirano je predstavljanje žena koje danas žive i rade u Mostaru i koje će svojim primjerom pokazati kako su uspjele bez obzira na vrijeme i okruženje u kojem žive, navode organizatori manifestacije. Dodaju kako sve ove žene predstavljaju simbol borbenosti i inspiracije bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, a njihova poruka je da se može živjeti i djelovati zajedno.
Na manifestaciji će se obratiti i dr. Ruth Wiseman, zamjenica britanskog veleposlanika u BiH.
Ovu manifestaciju organizira Inicijativa građanki i građana Mostara uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji u BiH provodi Catholic Relief Services (CRS) sa partnerima.
(facebook/Inicijativa građanki i građana Mostar)

Komentariši