Digitalna detoksikacija


Tokom posta mnogi mogu izdržati bez hrane, bez vode, bez alkohola… Post od pametnih telefona je trend ove godine. "Digitalni detoks" nije tako lagan. Vikend bez mobitela ?! Nešto gotovo nezamislivo u ovim vremenima. Kako se to ipak može postići, pogledajte u galeriji u prilogu.
Post je stvar odricanja, pokajanja i razmišljanja – svejedno, živite li religiozno ili ne. Teško je odreći se stvari na koje ste navikli, ili u kojima naročito uživate. Ali može pomoći i ako prepoznamo da je ovo “bez” upravo bolje.

Stalna dostupnost i prisiljavanje samog sebe na pristup svim vijestima, na svim društvenim medijima mogu dovesti do stresa. Smanjivanje korištenja mobitela, ili čak potpuno odricanje od njega – makar samo na dan ili dva – može donijeti neočekivano opuštanje. Naravno, ne mora se pametni telefon odmah baciti u smeće.

Svaki početak je težak: treba početi sa postavljanjem vlastitog cilja. Želite li svoj pametni telefon staviti na stranu nekoliko sati, ili to može biti i preko čitavog vikenda? Da li se usuđujete provesti čitavu sedmicu na ulici bez pametnog telefona, ili možda čak i čitav mjesec? Glavno je da ostanete realni – i ne bojte se izazova!
Ako smartfon ostavite po strani na jedan dan, štedite vrijeme. Studija revizorske kuće Ernst & Young pokazala je da mlađi od 30 godina prosječno tri sata dnevno provode na mreži putem svojih pametnih telefona. Ovo vrijeme vam tokom posta stoji na raspolaganju za druge stvari.

Pokušajte sa djelimičnim postom za početak. Podesite određeno vreme kada ćete isključite telefon. Ili alternativno, zabranite sebi korištenje pametnog telefona u određenim područjima u vašem životu. Mobilni telefon za trpezarijskim stolom i u spavaćoj sobi ostaju tabu. Ako ne odnesete svoj pametni telefon u krevet, pronaći ćete dobar san.

Trajno izbacite svoj pametni telefon iz spavaće sobe, kupovina analognod budilnika ima smisla. Novi dan započnite offline, sami sa sobom, umjesto da odmah koristite svoj mobilni telefon. Brzo ćete se naviknuti na to, i na kraju ćete se osloboditi. Potreba da se provjere najnoviji postovi vaših prijatelja čim se probudite, samo vam oduzima dragocjeno vrijeme.

Ne brinite, post s pametnim telefonima funkcioniše čak i onda, ako uvijek morate biti dostupni iz poslovnih razloga, ili zbog porodice. Prijetite se nekoliko godina unazad – možda još uvijek imate neki stari mobitel u ladici, s tipkama i bez pristupa internetu. Morate se naviknuti bez Facebooka, WhatsAppa i Googlea – ali još uvijek možete nazvati broj, ili napisati SMS poruku.

Ako u svom ormaru nemate stari mobitel, samo promijenite nekoliko osnovnih postavki na pametnom telefonu. Tome pomaže blokiranje aplikacije sa push obavijestima. Digitalni stres se može izbjeći ne provjeravanjem novih poruka svake minute. Još bolje: deinstalirajte određene aplikacije koje vam oduzimaju vrijeme – prije svih aplikacije za društvene mreže.

Da biste barem smanjili upotrebu pametnog telefona, trebalo bi tačno znati za šta ga najviše trebate i koristite. Posebne aplikacije poput "AppDetox" mogu pomoći kod digitalnog posta. Ona stvara statistiku o tome koliko često koristite određene aplikacije. Možete postaviti pravila za upotrebu pojedinih aplikacija, na primjer, na maksimalno vrijeme upotrebe ili učestalost startanja.
“App Forest”, "Šuma aplikacija" može pomoći u razvoju ritma "pametni telefon ostaje isključen". Posadite virtualno drvo, koje raste više, što duže ostajete dalje od drugih aplikacija. Ako koristite aplikacije, stablo će “umrijeti”. Uz malo discipline, izrasti će čitava šuma, koju na kraju možete dijeliti s prijateljima. Ili jednostavno biti sretni zbog svog uspjeha.

Ovako funkcioniüe detoksikacija smartfona cijeli vikend: U petak navečer pogledajte detaljno u svoj mobilni telefon i pregledajte sve što vam je potrebno za vikend. Podaci o događajima preko vikenda mogu se besprijekorno zapisati i u tefter. Držite svoj pametni telefon na određenom mjestu, na primjer, u ormaru, ili u jednoj zatvorenoj koverti.

I jedno lijepo putovanje bez pametnog telefona može biti izazov. Mnogi ljudi ne mogu zamisliti život bez elektroničkih uređaja, koji dokumentuju, čuvaju, ili obogaćuju našu svakodnevicu. Obične kamere još uvijek mogu zamjeniti kamere ugrađene u mobitelima …

Što kažete da uzmete dobru staru kameru i spakujete je za sljedeće putovanje? Najbolje je na ruku staviti ručni sat i poštedjeti se nepotrebnog gledanja koliko je sati, na mobitelu. Naravno, ako to nije onaj smartwatch, pametni sat …

Borite se protiv unutrašnjeg pritiska! Aplikacije digitalnog detoksa mogu vam pomoći kod posta pametnih telefona, ali budimo iskreni: glavni posao ovisi samo od vas lično. Bez snage volje, ni najbolje namjere ne pomažu ništa. Imajte povjerenja sami u sebe, i već sutra ostaviti mobitel kod kuće. Primijetit ćete: Stvarno je moguće i bez …
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Komentariši