Sedam kratkih priča iz čitavog svijeta

Krava na modnoj pisti
Na kraju revije svoje jesensko-zimske kolekcije, modna dizajnerica Stella McCartney pustila je svoje modele da šetaju pistom u životinjskim kostimima.
Pozadina dešavanja: McCartney je kritikovala upotrebu životinjskih proizvodi u svijetu mode. Njena modna etiketa ne koristi kožu, krzno, perje ni životinjsko ljepilo.
Leti, Trabi, leti!
Kad trkač od kartona postane leteća lutka: replika Trabija lebdila je iznad Alexanderplatza u Berlinu protekle sedmice. Kultni automobil iz DDR-a visio je na užetu iznad hotela Park Inn i reklamirao izložbu “Litle Big City”, „Mali veliki grad“ u televizijskom tornju. Od sada se iznad glavnog grada Njemačke može virtualno letjeti u pet Trabanta.
Sve se vrti oko Krišne
Na ovogodišnjem Holi festivalu u Indiji jedna žena je zaplesala ispred hrama Nandgram u Lathmaru. Za boga Krišnu se kaže da je ovdje rođen. U ovoj lokalnoj varijanti festivala, ljudi ne bacaju samo prah u boji, tih dana žene iz sela mogu drvenim štapovima udarati i muškarce.
Žurka za konja
Samo jedno piće nikada ne dolazi u obzir za Kirka Petrakisa (42) u Devonu, Škotska. Njegov šetlandski poni Patrick redovno ga prati u pab „The Brum Inn“ i raduje zbog Guinnessa. Na dan svetog Patrika, 17. marta, Patrik slavi svoj drugi rođendan. Žurka će se naravno održati ovdje, u pabu.
Ovaj poljubac završava kobno
Okrutni test hrabrosti tokom međunarodnog vojnog manevra "Cobra Gold" na Tajlandu! Vojnik je morao otrovnu kobru poljubiti u glavu – a nakon toga je ubiti. Njegovim drugovima nije bilo ni malo bolje: oni su morali piti zmijsku krv ili jesti guštera gekoa.
Molimo,četiri puta dupli espresso!
Ova četvorica mušterija kafića u Bangkoku (Tajland) pod hitno trebaju jaki kofein. Nije poznato da li su narudžbu izvršiti, ilisu odmah zaspali.
Ernie i Bert se dobro drže
Zvijezde Sesamstrasse sada imaju svoje posebne poštanske markice: Ernie i Bert su ih predstavili u Hamburgu i pri tome se dobro zabavili. Elmo, Tiffy, Samson i čokoladno čudovište predstavljeni su i na novim markama od 80 centi. Marke su štampane 55 miliona puta i trebalo bi biti poslate širom svijeta kao „ambasadori sreće i radosti“.
(BamS)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)


Komentariši