Sjećanje na Mostar koga više nema



(tekst koji slijedi objavljen je na portalu Nova Sloboda, dana 30. marta 2020 godine, autor je Fazlija Hebibović)
Fazlija Hebibović – Sjećanja: Vratiti sjaj kule Tara, rekord rudara, odlikovanja metalcima Sokola
Nastavljam serijal tekstova objavljenih u listu Politika Ekspres, čiji sam bio stalni dopisnik iz Mostara i Hercegovine od 1975. godine. Želja mi je otrgnuti od zaborava ljude i događaje, ali i mlade naraštaje podsjetiti na svu ljepotu grada na Neretvi i življenja u njemu.
Danas objavljujem tekstove iz 1977. godine – počinje obnova kule Tara, novi rekord rudara, priznanja metalcima Sokola.
Vratiti stari sjaj
Već duže vrijeme, na kuli Tara, na lijevoj obali Neretve, uz čuveni Stari most, izvode se radovi s ciljem da se ova kula sačuva od “zuba vremena”.
“Prije dvije godine, zbog oštećenja krova na kuli i napuklih zidova, prišli smo radovima, uz prethodno izrađeni konervatorski projekat i statičku analizu”, kaže  inž. arh. Hasan Dizdarević, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Mostar.
U toku izvođenja radova, bilo je prijedloga da se skinuti krovni pokrivač više ne stavlja na kulu, već da se ostave nazubljen ja i na tom prostoru napravi vidikovac.
“Međutim, zauzet je  jedinstven stav svih stručnjaka iz Republike da se kuli mora vratiti krov. To zbog toga, jer je on kroz svoju dugu istoriju, “stekao” je pravo građanstva i, zajedno sa Starim mostom i kulom Halebijom na desnoj obali Neretve i ostalim krovovima, predstavlja jednu harmoničnu cjelinu”, dodaje inž. Dizdarević.
Radovi na kuli Tara biće, po svemu sudeći, završeni do kraja godine. Po riječima inž. Dizdarevića, oni bi brže napredovali da nije bilo neredovnog priliva sredstava i teškoća oko građevinske operative.
Tako će još jedan spomenik prošlosti Mostara biti sačuvan od propadanja, čime će najviše dobiti stari dio grada.
(31.7.1977. godine)

Rekord rudara
U prvih šest mjeseci ove godine, rudari mostarskog Rudnika mrkog ulja iskopali su 184.000 tona uglja više nego u istom periodu prošle godine.
Na taj način, rudari su ostvarili rekordnu proizvodnju.
Prema riječima Ivana Šunjića, direktora Rudnika mrkog uglja, sa sigurnošću se može reći da će godišnji plan proizvodnje u rekordnom iznosu od 260.000 tona biti ispunjen,a  postoje realne šanse i da se premaši.
(6.8.1977. godine)

Odlikovanja metalcima
U sali Skupštine opštine Mostar preksinoć je održana prigodna svečanost, na kojoj su radnicima metalskog kombinata “Soko” dodijeljena odlikovanja za naročite uspjehe u razvoju kolektiva.
Odlikovanja je dobilo105 radnika, a četvorica od njih, Slavko Ćeranić, Muhamed Hebib, Nenad Majerski i Svetozar Ilić odlikovani su Ordenom rada sa zlatnim vijencem.
(10.8.1977. godine)
(NovaSloboda.ba)


Komentariši