Peticija: Sevdalinka zaslužuje mjesto u UNESCO-u!

Za Sevdalinku bi mogli reći da predstavlja jedan od velikih neotkrivenih svjetskih muzičkih stilova, koji se ljepotom može mjeriti sa portugalskim fadom i argentinskim tangom. To je intrigantna, zavodljiva muzika, koja i dan danas jednako privlači sve uzraste.
U sevdalinci su objedinjeni utjecaji ukrajinskih, grčkih, rumunskih, ciganskih i sefardskih muzičkih formi, s posebnim naglaskom na osmanske. Prema pisanjima, do miješanja ovih uticaja došlo je u balkanskim gradovima, kao svojevrsnim stjecištima različitih kultura, a posebno u Bosni. Sevdah je riječ turskog porijekla i u prijevodu znači ljubav.
Dok se za sevdalinku zna u svim nabrojanim predjelima, njena posebna bosanska fuzija stvara jedinstven zvuk i koristi tekstove koje su obično pisali gradski pjesnici. Ali bez obzira na definiciju, za Sevdalinku se kaže da je to muzika od koje vam, nakon samo nekoliko nota, srce naraste od miline.
Nevjerovatan osjećaj je preslušavati snimke stare više od pola vijeka ili čak s početka dvadesetog vijeka, na kojima su tonski zapisi interpretatora sevdalinke. Zato, Sevdalinka je pjesma koja ima ogroman pjesnički, muzički i istorijski značaj za sve nas.
Prijedlog za uvrštavanje Sevdalinke na UNESCO-ov popis nematerijalnih kulturnih dobara kreiran je u januaru 2017. godine i jedini je pravi put za očuvanje ovog našeg bogastva. Nažalost, trajanje postupka je za sada neizvjesno, a sam proces za nominaciju za UNESCO-ovu zaštitu je dugotrajan i zahtijeva i obimnu dokumentaciju.
Svakako, važno je znati da za ulazak Sevdalinke na UNESCO-ovu listu nematerijalnih kulturne baštine i da bi bilo prihvaćeno od strane ovog tijela, važno je da se njeguje kao dio postojećeg kulturnog nasijeđa.
Kako bi očuvali našu tradiciju, koja je ujedno i preduslov održivog razvoja jedne zemlje, dajmo svi svoj doprinos i podržimo projekat “Sevdalinka u UNESCO” potpisom peticije.
Cilj peticije je isključivo prikupljanje glasova podrške, kojim će se šira javnost upoznati o inicijativi uvrštavanja Sevdalinke na UNESCO-ov popis, jer zaštitimo naše kulturno nasljeđe. Više o projektu ‘Sevdalinka u UNESCO’ možete pronaći na: sevdalinka.info.
(NovaSloboda.ba)
Petriciju možete potpisati na linku:
(spagos)


Komentariši