Dan planete Zemlje

Već 50 godina u svijetu se obilježava Dan planete Zemlje. Ujedinjeni narodi (UN) su na konferenciji u Rio de Žaneiru i zvanično odredili 22. april kao Dan planete Zemlje
Ove godine u Bosni i Hercegovini, ali i u svim državama članicama UN-a, ovaj datum je u sjeni napora da se izborimo sa pandemijom COVID-a 19.

S ciljem jačanja kapaciteta naše zemlje u borbi protiv ove pošasti, Fond za zaštitu okoliša odlučio je sredstva namijenjena za obilježavanje ovog važnog okolišnog datuma pridružiti višemilionskom iznosu koji će uplatiti na račun Vlade FBiH, a nakon donošenja tzv. "korona zakona".

Ipak, ne treba zaboraviti da je zdrav okoliš preduvjet za zdravlje građana i ne smijemo ni u doba pandemije zaboraviti na okolišnu politiku ili probleme.

Uz čestitke vladinim, nevladinim organizacijama, okolišnim aktivistima, ali i svim građanima BiH povodom ovog važnog datuma, prenosimo Vam obraćanje generealnog sekretara UN-a Antonia Guterresa, koji je rekao:

"Ovog Međunarodnog dana majke Zemlje, sve oči su uprte u pandemiju COVID-19 – najveći test s kojim se svijet suočio od Drugog svjetskog rata. Moramo raditi zajedno kako bismo spasili živote, olakšali patnju i smanjili potresne ekonomske i socijalne posljedice. Utjecaj koronavirusa je istovremeno neposredan i užasan. Ali, postoji još jedna duboka opasnost – planeta razvija ekološku krizu. Biološka raznolikost je u velikom opadanju. Klimatski poremećaji približavaju se tački bez povratka. Moramo odlučno djelovati kako bismo zaštitili naš planet i od koronavirusa i od egzistencijalne prijetnje poremećaja klime. Trenutna kriza je nezapamćeni poziv za buđenje. Oporavak moramo pretvoriti u pravu priliku da stvari učinimo kako treba za budućnost. Zato predlažem šest akcija vezanih uz klimu za oblikovanje oporavka i rad za ubuduće", naveo je generalni sekretar UN-a.

Prvo: Dok trošimo ogromne količine novca za oporavak od koronavirusa, moramo osigurati nova radna mjesta kroz čistu, zelenu tranziciju.

Drugo: Tamo gdje se novac poreznih obveznika koristi za spašavanje poduzeća, mora biti vezan za postizanje zelenih radnih mjesta i održivi rast.

Treće: Fiskalnim politikama potaknuti prelazak sa sive na zelenu ekonomiju i učiniti društvo i ljude otpornijima.

Četvrto: Javna sredstva treba koristiti za ulaganje u budućnost, a ne za prošlost, i usmjeravati se u održive sektore i projekte koji pomažu okoliš i klimu. Subvencije fosilnih goriva moraju prestati i zagađivači moraju početi plaćati svoje zagađenje.

Peto: Klimatski rizici i prilike moraju biti uključeni u finansijski sistem, kao i svi aspekti javne politike i infrastrukture.

Šesto: Moramo zajedno raditi kao međunarodna zajednica.

"Ovih šest principa važan je vodič za bolji oporavak. Staklenički plinovi, baš kao i virusi, ne poštuju nacionalne granice. Na ovaj Dan planete Zemlje, pridružite mi se u zahtjevanju na zdravoj i otpornoj budućnosti kako za ljude tako i za planetu", navodi se u saopštenju.

(klix.ba)


Komentariši