Kratko i jasno – Sedam kratkih priča iz cijeloga svijeta


Kad manikir dvaput zazvoni
U vremenima korone ne morate tako paziti na nokte – može se i bez toga. Ovo kreativno rješenje za manikuru u doba krize trenutno kruži internetom. Mušterija je jednostavno ispružila ruke kroz otvor za poštu. Na ovaj način se održava siguran razmak. Nije poznato koliko će još dugo ovo sofisticirano rješenje raditi.

Bjež'te noge!
Da li mu je hrana bila dobra, ili nije bilo dovoljno?
Ovaj muđjak nosoroga u parku divljih životinja u Entebbeu (Uganda) natjerao je svog čuvara Stevena Busulwa u bjesomučan trk. Nosorog trči iznervira i prokleto brzo iza zaprepaštenog čoveku. Sa kantama u ruci i korona zaštitnom maskom preko usta i nosa sprint je čovjeku pao
prilično teško.
I najvažnije: Čuvar je utekao nosorogu.

Završetak posta kod kuće
Ramazan, mjesec posta za 1,8 milijardi Muslimana širom svijeta, jedan je od najvažnijih rituala.
Od izlaska do zalaska sunca nije dozvoljeno ni jesti ni piti. Prekid posta i uzimanje jela i vode u večernjim satima naziva se iftarom i inače se obavlja u restoranima i klubovima – ali sada, zbog korone, kod kuće, kao što to čini jedna familija u Roterdamu, u Holandiji.

Zmija po imenu Slytherin
Istraživači su jednu vrstu zmije, otkrivene na sjeveroistoku Indije, nazvali prema Salazar Slytherin.
Lik romana iz filma ‘Harry Potter’ jedan je od četvero osnivača Čarobne škole Hogwarts i ona može razgovarati sa reptilima. Od ove žućkastozelene zmije zvane Trimeresurus salazar postoji još najmanje 48 vrsta.

Prašnjavi Mercedes za milion eura
Mercedes 300 SL Roadster nalazio se u jednoj garaži, u američkoj državi Indiana, više od 40 godina. Njemački ljekar je kupio ovaj automobil 1976. godine. Nakon njegove smrti, rođaci su tek sada prodali Mercedes na jednoj aukciji. Izuzetno rijetki roadster iz 1960. godine, prešao je manje od 15.000 kilometara, a u aukcijskoj kući Southebyja pronašao je kupca za više od milion eura.

Požar u nacionalnom parku
Suša stvara također velike probleme i u Poljskoj: Vatrogasna brigada u Nacionalnom parku Biebrza
bori se protiv šumskod požara. Okolo je bilo raspoređeno 220 vatrogasaca. Policija i graničari su pomogli sa helikopterima i avionima. Požar je uništio površinu od oko 6000 hektara.



Sravnjena sa zemljom
Komšije su prvo pomislili na zemljotres kada je kuća u nizu, vlasništvo Egona R. († 79) eksplodirala prošle sedmice u Kelnu-Buchheimu, u Njemačkoj. Čovjek je bio školovani bravar i zavarivač, i tu je živio sam punih 40 godina. Nejasno je, da li je eksploziju plina izazvao namjerno ili slučajno.
(bams)
(NovaSloboda.ba)

Komentariši