Sedam kratkih priča iz cijeloga svijeta


U ime zakona
U Indiji su potvrđeno 74.000 slučajeva zaraze korona virusom, od čega je 24.000 oporavljeno, uz 2.400 smrtnih slučajeva. To se i ne čini tako mnogo, na 1,3 milijarde stanovnika u ovoj zemlji.
Postavljena su stroga pravila izlaska iz kuće, a velika pažnja je posvećena metropolama Mumbaiju i New Delhiju. Tamo je policija opremljena digitalnim mjeračima temperature – što svakako nije pretjerana mjera, jer se stopa zaraženih među službenicima izvršnh organa povećala.

Ograničeni pogledi
Zapravo, polugoli momci koji voze bicikle bez ruku nisu miljenici zabrinutih protivnika vakcinisanja.
Ali u vremenima poput ovih, šareni spektar naroda izlazi na ulice i demonstrira zajedno: krajnja ljevica i krajnja desno, protivnici vakcinisanja, zabrinuti građani – mnogi u uverenju da je korona samo izum, ili instrument mračnih sila. Kartonska kutija na glavi ovogbicikliste iz Berlina kaže: "Virus" je: arogantno ignorisanje". Hiljade građana u nekoliko gradova Evrope su pokazali svoje nezadovoljstvo tokom prethodnog vikenda. Među njima su teoretičari zavjere čiji apstraktni teze imaju paradoksni efekat: otežavaju rasprave o tome šta je ispravno i šta je potrebno.

Samo zabava
Vrijeme prestanka izolacije, koje tek počinje, nije po intenzizetu baš volji svih. Ali svi rade nešto drugačije: može se na glavu staviti aluminijski šešir, na njemu napisati napisati šašave rečenice, ili nacrtati znakove i protestvovati. Međutim, oni koji imaju jasne ideje, sreću će potražiti negdje drugo. Dvojica mladića sa slike pronašli je na automobilskoj zabavi u Altenburgu u Thüringenu, u Njemačkoj.
Jedna malo veća livada, 150 automobila, elektro beati sa koncerta ulaze kroz prozor.
"I ovako se može lijepo plesati", kažu momci. A aluminijumski šeširi?
"Ne, radije draga vrsta zabave. A ako takav aluminijski šešir još svijetli, onda i to dobro dođe."

Ovako izgleda sljedeći odmor na plaži?
Zauzimanje mjesta na plaži, razastrtim peškirima – to je nekad bio.
Ovo će ljeto u vremenu korone u mnogim turističkim naseljima, izgledati vrlo slično ovom, na Plage du Couchant u La Grande Motte (južna Francuska).
Lokalne vlasti su ovaj koncept nazvali „organizirane plaže“: drveni stubići i zategnuti konopci označavaju prostor na kome će se turisti držati na sigurnoj udaljenosti, jedno od drugog.

Razočarani pingvini
Ponovo nikog!
O duševnom životu afričkih pingvina, koji su se udomaćili u Africi, ne znamo gotovo ništa.
Kako se oni normalno osjećaju? Ko će znati, kada ne govore! U tom pogledu je vrlo teško reći bilo šta o raspoloženju pingvina, koji su se preselili u Japan i žive u zabavnom parku u Jokohami.
Ovaj park je u zadnje vrijeme zatvoren zbog korone.
Zašto niko ne posmatra ove životinje, kako žive, plivaju i rone.
Utiče li to psihu afričkih pingvina? Razočarenje?
Fotografija gotovo da ostavlja takav utisak.
Momci, ni danas nema predstave.
Šta je, tu je!

U susret normalizaciji stanja
Može se, naravno, vjerovati Gospodinu i uz to biti dobar čovjek. Ali, i pastoralni obred mora se izvršavati oprezno, poput pape, koji je ovogodišnju uskršnju ceremoniju obavio solo.
U bazilici Santa Maria u Trastevereu, najstarijoj crkvi u Rimu, dezinfekcijom se već brinu za skorašnju normalizaciju stanja.

Znojenje s razmakom
Nijemci se mogu postepeno vratiti u teretane – poput ovdje, na slici, u Dinslakenu u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Kao i obično, frizeri su počeli voditi računa o vanjskom izgledu građana. Kozmetičari se, s druge strane, osjećaju zapostavljeni: u nekim regijama jedva da još mogu raditi zbog korone.
(news)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)


Komentariši