Završnica Lige šampiona u Lisabonu

Završni turnir ovogodišnje produžene sezone fudfbalske Lige prvaka igraće se u Lisabonu, objavio je njemački list Bild.
List navodi da će glavni grad Portugala dobiti prednost nad njemačkim Frankfurtom, dok Moskva, zbog pandemije novog koronavirusa u Rusiji, nije pravi konkurent.
Sva tri grada, odnosno države, postali su kandidati za organizaciju turnira, nakon što je turski Istanbul, koji je trebao biti domaćin samo finalne utakmice koja se po prvobitnom programu trebala igrati karajem maja, otkazao mini turnir zbog finansijskih problema.
Kako navodi Bild, UEFA je prije zasjedanja 17. juna, kada će odlučiti o konačnom obliku završetka Lige prvaka, već dala prednost Portugalcima. Glavni razlozi su bili da u takmičenju nema ni jednog portugalskog kluba, a pored toga portugalska prijestonica ima odgovarajuće fudbalske objekte, kao i stabilnu zdravstvenu sliku u državi nakon pandemije novoga koronavirusa.
Kao jedan od glavnih uslova, koji UEFA zahtijeva pri dodjeli turnira, Bild navodi dovoljan broj odgovarajućih fudbalskih stadiona. Susreti završnice igraće se na četiri stadiona, koji se moraju nalaziti u krugu od 100 kilometara.
Prema pisanju lista, u Frankfurtu se nadaju da će, nakon razočarenja što će ostati bez turnira, dobiti “utješnu nagradu” – organizaciju odlučujućeg dijela takmičenja u Evropskoj ligi.
(sport)


Komentariši