Ćiro, put svjetske baštine





(tekst koji slijedi objavljen je na portalu Oslobodjenje, dana 15. juna 2020. godine, autor je Alema Pendek)
Biciklistička staza Ćiro spaja tri UNESCO grada
Cilj projekta je kreirati atraktivnu stazu koja će zadržati turiste i ponuditi im nezaboravan dojam autohtone južne Hercegovine
Evropska unija je odobrila 34 razvojna projekta kroz poziv EU4Business za BiH, a jedan od odobrenih projekata je i Ćiro – put svjetske baštine. Riječ je o projektu agencije REDAH, grada Mostara, Čapljine, Ravnog i Stoca.
Nevidljivo bogatstvo
– Ideja Ćiro biciklistička staza rođena je kroz projekt prekogranične suradnje već 2016. godine. Atraktivna kakva jeste, sirova i neobrađena već je privukla veliki broj zaljubljenika u biciklizam i takozvanih cikloturista. Osnovni nedostatak Ćirine staze jest nevidljivo bogatstvo za turiste. Projekt Ćiro biciklistička staza upravo rješava ovaj prepoznati problem. Ćiro biciklistička staza spaja 3 UNESCO grada: Mostar, Dubrovnik i Kotor. Na stazi je niz povijesno-kulturnih znamenitosti koje ne samo da su nepoznate turistima nego i domaćima. Cilj ovog projekta je staviti na mapu i učiniti dostupnim i pristupačnim sve znamenitosti, omogućiti tržišnu poziciju privrednicima, umjetnicima, obiteljskim gospodarstvima na stazi i povezati usluge Ćiro Heritage Traila, kazala nam je Mirna Jelčić, direktorica Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu (REDAH).
Ćiro Heritage Trail, osim općina i gradova u BiH koje je dosad povezivao (Mostar, Čapljina, Ravno, Neum), sada uključuje i Stolac novim kilometrima Ćiro Heritage Traila, uz Radimlju i Boljune, nekropole sa UNESCO-ove liste.
– Fokus ovog poziva bilo je UNESCO-ovo naslijeđe, a Ćiro Heritage Trail povezuje kako gradove koji su već na listi, tako i mjesta na tentativnoj listi UNESCO-a (Mostar, Počitelj, Vjetrenica, Radimlja, Boljuni). Želja partnera u projektu Grada Čapljina, Općine Ravno i Općine Stolac, kao i partnera Kula Turist d. o. o. skupa sa REDAH-om je kreirati modernu, atraktivnu i dinamičnu stazu koja će zadržati turiste na svom području i ponuditi im nezaboravan dojam autohtone južne Hercegovine kroz kulturno-povijesni sadržaj, gastronomiju i hercegovačku gostoljubivost, naglasila je Jelčić.
Kada je u pitanju implementacija projekta, ona bi, prema njenim riječima, trebala početi već u junu, odnosno odmah nakon potpisivanja ugovora trebalo bi krenuti sa aktivnostima.Nositelji projekta su REDAH i općine i grad na području Ćire. Privatni partner je Kula Turist iz Počitelja. Jedna od važnih aktivnosti je uvezivanje i unapređenje usluga na stazi. To podrazumijeva, na primjer, transfer i najam bicikala, servis na stazi, dodatne aktivnosti kao što su kanu safari, ugostiteljstvo i smještaj. Ćiro će kroz razvoj svog brenda i proizvoda intenzivno obraćati pozornost na principe kružne ekonomije. Također, projekt će poticati inovacije u kreiranju i plasmanu usluga i proizvoda. U projekt pozivamo poljoprivredne proizvođače, kreativce, male poduzetnike i obiteljska gazdinstva da skupa stvaramo temelj za razvoj kvalitetnih proizvoda, naglasila je Jelčić neke od ekonomskih benefita ovog projekta.
Atraktivnost
Projekt u inicijalnoj fazi cilja zaposliti, odnosno kreirati nove poslove za 10 ljudi, odnosno 10 novih radnih mjesta.
– Uspješnošću projekta otvara se mogućnost višestrukog povećanja ovog broja, kaže Jelčić.
Dodala je i da je projekt namijenjen svim ponuditeljima usluga i proizvoda na Ćiro stazi i u njezinoj blizini da poboljšaju, standardiziraju i unaprijede kvalitet svoje ponude kako bi se u konačnici kreirala biciklistička staza koja će biti destinacija koja privlači smještajem, gastronomijom i drugim turističkim uslugama.
(oslobodjenje.ba)


Komentariši