Zabrana pucanja u crtanim filmovima






"Sezona je lova na zečeve! Sezona je lova na patke! Paljba! “Ovim borbenim poklikom, Elmer Fudd, lik iz crtanih fulmova „Looney Tunes” do sada je želio doći do krzna Bugs Bunnyja, ili Duška Dugouška, kako je ovaj prepredeni zeca kod nas već decenijema poznat.
Ali sada je tome došao kraj.
U novim epizoda ovog kultnog crtanog filma, koje su za za američki stream servis HBO Max, lovac Fudd moraće se snalaziti bez sačmarice.
To je zvanični stav proizvođača crtanih filmova protiv nasilja oružja u Americi!
Crtani likovi iz družine Duška Dugouška ponovo će biti pred publikom na HBO u novim epizodama. Ipak, za razliku od klasičnih animiranih filmova, koji su donosili radost milionima mališana, novi – stari junaci će se pojaviti u nešto drugačijem izdanju, a likovi Elmera lovca i kauboja Sema nastupiti će bez oružja. Razlog za ovakvu odluku je želja da se prikazivanje puški i pištolja skloni od najmlađih gledalaca i da se na taj način suzbije promocija nasilja u crtanim filmovima. Bez obzira na to što puške i pištolji neće biti prikazani, crtani filmovi će i dalje imati dozu komičnog nasilja, koji je oduvijek bio karakterističan za ovo izdanje. To su stvari poput eksploziva, bez kojeg nije bilo moguće zamisliti epizode Kojota i Ptice Trkačice.
Osim ove značajne promjene, stari junaci će imati nešto drugačije priče, koje će biti bliže današnjem vremenu i društvu. U novije doba društvo prolazi kroz talas zalaganja u borbi protiv nasilja. Stoga svi trebaju da budu prijatelji kao crtani junaci.
Upravo zbog toga producenti su se suočili s velikim izazovom, jer lovac Elmer i kauboj Sem su dva lika koji su ispoljavali najviše nasilja oružjem.
Publika će ponovo moći da gleda Duška Dugouška, Patka Daču, Gicka Prasića, mačka Silvestera i ptičicu Tviti.
Crtani filmovi traju od jednog do šest minuta. Ideja za ovu minutažu je proistekla iz starih crtanih filmova iz pedesetih godina, koji su emitovani prije dugometražnog igranog filma.
I informacija usput: Duško Dugouško, junak iz crtanih filmova će 25. jula napuniti 80 godina.
Ali o tome drugom prilikom.
(sdz)
(NovaSloboda.ba)


Komentariši