Liverpool postao prvak Engleske i oborio rekord star 112 godina





Navijači Liverpoola proslavili titulu
Liverpool je porazom Manchester Cityja kod Chelseaja 2:1 osigurao prvi naslov engleskog prvaka od 1990. godine, a navijači Redsa su očekivano pohrlili na ulice nakon potvrde titule.
Više hiljada se okupilo ispred kultnog Anfielda te prodefilovalo bez ikakve reakcije nadležnih, ali i britanskih medija koji su se prethodnih dana utrkivali u osudi Adria Tour u organizaciji Novaka Đokovića.
"Navijači su izabrali siguran način za proslavu", saopšteno je iz policije iako snimci pokazuju veliku gužvu i broj ljudi na malom prostoru.
Slavilo se uglavnom ispred ulaza za igrače, a policija je, prema pisanju BBC-ja, samo preporučila motociklistima da zaobiđu ovu zonu bez pokušaja da se rastjera masa.
Podsjetimo, 30 godina bilo je potrebno da Redsi ponovno dođu na vrh.
Prošle sezone osvojili su čak 97 bodova i ostali bez titule zbog Cityja koji je imao bod više, ali ove sezone dominirali i zasluženo stigli do titule.
Liverpool oborio rekored star 112 godina
Liverpool je postao prvak Engleske nakon 30 godina, a upravo zbog čekanja od čak tri desetljeća jedan rekord je pao u drugi plan.
Naime, Redsi su postali klub koji je najbrže u historiji engleskog prvenstva došao do titule budući da je do kraja Premiershipa ostalo još sedam kola.
Izabranici Jurgena Kloppa su tako oborili rekorde Evertona, Manchester Cityja i Manchester Uniteda, koji je prvi postavio rekord osvojivši prvenstvo pet kola prije kraja još u sezoni 1907/08.
Unitedov rekord su potom izjednačili Everton (1984/85.) pa ponovo Crveni vragovi (2000/01) i na kraju City pretprošle sezone.
Liverpool je mogao i ranije postati prvak da je City prošle sedmice doživio poraz od Arsenala.
Sedam kola prije kraja imaju 86 bodova, drugoplasirani City ima 63 boda, dok su svi ostali daleko iza.
(sport)

Komentariši