Održan 18. Mostar Blues &Rock FestivalU vrijeme nekih „novih normalnosti“, kada, pored drugih vrijednosti koje je čovjek stvorio, svijet umjetnosti proživljava težak period u komese gubi njena suštinska vrijednost plemenitosti, humanizma, kreacije i percepcije boljeg i ljepšeg svijeta.

Tako i muzika trpi, stenje i jeca u nastojanju da dopre do slušaoca, jer samo tako može da preživi. Zbog toga je stvorena.

Muzičari, producenti, organizatori, promotori i ini kotačići u tom gigantu zvanom muzika, koji od pamtivjeka razgaljuje srca, puni dvorane, printa albume, postere i majice, koji tjera roditelje da tinejdžerima kupuju instrumente, gramofone i muzičke uređaje, koji briše razlike, ismijava ratove i granice, sad opstaje teško, teže već ikad prije.

Muzika je stvorila svoju djecu, slušaoce i fanove raznih festivala, ali tu djecu kao da neko sad pokušava negdje odvesti, zatočiti…učiniti svijet samrtno gluhim.

Zato je uloga ljudi koji muziku postavljaju na scenu postala krucijalno važna.

Tu se više ne radi o pukom, već uhodanom obrascu – dobar program + dobra organizacija = dobar festival. Toga, bar za sad, više nema.

Organizatori sada moraju vratiti muzici sve što im je dala, moraju žrtvovati svo svoje znanje, umijeće i iskustvo da bi muzika ostala kraljica svakog srca, veselog ili tužnog.

E, to je razlog zašto nismo stali. Zbog toga smo održali 18-i Mostar Blues & Rock Festival.

Znamo pravila u vrijeme pandemije i striktno smo ih se držali. Ali, smo i svirali.

I sve to snimili kamerama.

Putovanja su rizik! Zato smo postavili mostarski program, pokazalo se kao pun pogodak.

Okupljanja su rizik! Zato smo Festival uradili bez publike, sa sjajnim zvukom i fantastičnom scenografijom u profesionalnim uslovima koje nudi Studio „A“ u Muzičkom centru Pavarotti.

Ali, kome su svirali ti muzičari? Sjajna ekipa BHRT je uradila odličan posao i sve zabilježila, pa će javnost u jesenjoj programskoj shemi vidjeti i čuti šta se dešavalo 17. i 18. jula u tom studiju izgrađenom pod zemljom,.

A težak zadatak sviranja na otvaranju dobila je mlada grupa nastala u Mostar Rock School. Zovu se New Soul Generation i, po onome što su pokazali, za njih će se tek čuti.

Grupa Mustang je u hard rock maniru baražama zvuka ispunila studijski prostor i rutinski izvela svoj nastup, zadovoljivši tako ljubitelje tog muzičkog pravca.

Doajeni mostarske blues/rock scene, Bad Blues Band Bulevar, su pokazali svo svoje znanje i iskustvo, hrabro se upuštajući u improvizacije baš kao u najsjajnija vremena klupskog rocka, svirajući gotovo u potpunosti autorske kompozicije.

Drugu programsku veče je otvorio duet Summertime Blue, podsjećajući na elegijske atmosfere stvorene kroz najznačajnije blues/rock balade, što im i nije bilo posebno teško s obzirom na fantastičan vokal i sjajnu muzičku pratnju.

I Kultni Arpa Band je iskusna ekipa predvođena karizmatičnom vokalistkinjom. Uz njihovu interpretaciju hard rock perjanica nemoguće je ostati miran.

Majerski Trio je grupa, koja nije slučajno ostavljena da svira na zatvaranju Festivala.

Ulogu „šlaga na sve“ su znalački izveli, redajući legendarne blues/rock postulate, čiji su autori JJ Cale, Eric Clapton, Jimi Hendrix i drugi.

Uz nadu da ćemo idući Mostar Blues & Rock Festival održati pred brojnom publikom, i da će muzika nastaviti da nam ispunjava srca, iskreno se želimo zahvaliti Gradu Mostaru, Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Muzičkom centru Pavarotti, Mostar Rock School i BHRT-u.

Mili Tiro

(NovaSloboda.ba)

Komentariši