U moru lila raspoloženjaDokle pogled doseže nižu se redovi lavande na poljima u Brihuegu, jednom selu udaljenom oko 95 kilometra istočno od Madrida. Od ove biljke već hiljadama godina dobijaju se eterična ulja, a glavni preuzimači su danas kozmetička i parfim industrija.

Berba se vrši prije nego što lavanda potpuno procvijeta. Do početka augusta biljke moraju biti podrezane. A to se obavlja tokom podnevnog sunčanog perioda, nakon što jutarnja rosa ispari sa biljaka. Stoga se turisti požuruju da stignu u ove krajeve prije žetve, kako bi uhvatili svoj omiljeni foto motiv. Svakog ljeta ovdje, u moru lila cvatova, poziraju parovi i prijatelji, noseći u oku ovaj vizualni doživljej. Šteta da se kamerom ne može ponijeti barem malo od ovog predivnog mirisa.

Ovdje u Španiji raste Speik lavanda (Lavandula Latifolia), ili širokolisnata lavanda. Njeno ulje je poznato i korišteno od prastarih vremena. Osim Brihuega najveći regioni u kojima se odgaja lavanda su francuska Provence i centralna Bugarska.

Španija je u zadnje vrijeme skinula Francusku sa trona vodeće svjetske marke u proizvodnji lavande.

(bams)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši