On je bio genije, a njegova smrt tragedija





Gitarista grupe “Who”, Pete Townshend, govorio je o legendarnom muzičaru Jimi Hendrixu povodom 50. godišnjice njegove smrti.

Dva dana i dvije noći je preko 25 hiljada posjetilaca istrajalo na Love and Peace Festivalu po kiši, kako bi doživjeli superstara Jimi Hendrixa. Kada je on 6. septembra izašao na pozornicu u jednom kostimu boje papagaja, otvorilo se nebo i on je svirao uz sunčevu svijetlost. To je bilo kao simbol, jer kratko nakon toga, 18. septembra, u Londonu, Jimi je umro od jednog jakog miksa tableta za spavanje i alkohola.

Još i danas ima prijatelja kojima glas zastane, kada govore i sjete ga se. U te spada i Pete Townshend gitarista grupe “Who”, koji je upravo objavio knjigu “The Age of Anxiety”, “Doba straha”.

“Jimi Hendrix je bio briljantan” kaže Pete skrušenim glasom. “Upoznao sam ga 1967. kada je došao u Englesku. On je bio genije, svirao je svoj instrument tako nadareno. Bilo je lijepo kad je bio kod nas. A sam sebe je ubio. To je bila strašna tragedija”.

Duboka bol se kod Peta osjeća i 50 godina nakon smrti Jimi Hendrixa.

On je kratko nakon njegove smrti postao legenda, a njegovo ime je postalo sinonim za muzičku revoluciju. A sve je počelo skromno. Prvu gitaru je kupio za pet dolara, i imala je samo jednu žicu. To je bio prvi korak na putu ka super zvijezdi.

1966 su ga članovi grupe Cream pozvali na pozornicu. Mladi gitarista je ukrao show tadašnjoj zvijezdi Ericu Claptonu (75).

Pjesma “Hey Joe” popela se na četvrto mjesto engleske top liste, a album na drugu poziciju.

To je bio proboj.

Poznat je postao po po svom neobičnom zvuku gitare. On je revolucionizirao muzički svijet. Tako puno života više niko nije dao gitari. Hendrix je njegov zvuk lovio kroz Wah-Wah i distortion (izobličene) efekte, a dok svira jedan ton, on jauče, ili grmi kao mlazni avion. Na pozornici je palio gitaru, ili svirao jezikom po njenim žicama.

Legendarno: Njegova verzija američke himne koju je izveo na Woodstocku 1969. godine. Hendrix je uspio njenu melodiju razvući kao gumu i tako je upisao u istoriju rock muzike.

U svojoj karijeri ostvario je zaradu od 100 miliona dolara.

Pete Tewnshend poznavao je lično Jimi Hendrixa i poštuje ga i dan danas.

Zadnii veliki nastup imao je 6. septembra 1970. godine na Love and Peace Festivalu na ostrvu Fehmarn, koji je završio u haosu. Organizator se izgubio sa festivalskom blagajnom, nakon čega je biro festivala zapaljen i izgorio u potpunosti.

(bams)

(spagos)

Komentariši