Hilmija Šiširak – Čaršija kakve više nema, knjiga pdf


Hilmija Šiširak – Čaršija kakve više nema, knjiga pdf na stranici cidom.org

U spomen na Hilmiju Šiširaka u našoj biblioteci CIDOM postavili smo njegov poznati tekst i uobličili u, nažalost, neobjavljenu knjigu, koju sada možete i vi pročitati:

Hilmija Šiširak – Čaršija kakve više nema

http://www.cidom.org/wp-content/uploads/2020/09/Hilmija-%C5%A0i%C5%A1irak-%C4%8Car%C5%A1ija-kakve-vi%C5%A1e-nema-knjiga.pdf

(cidom.org)

Ono što je Hilmija ostavio u svojim "Sjećanjima" nešto je najvrjednije u historiografiji Mostara. Rekonstruisao je centralnu gradsku zonu pedesetih godina prošlog vijeka bolje nego što je to iko ikada uradio kartama, maketama i sličnim tekstovima. Na sličan način su pojedine dijelove grada ili samo neke ulice opisivali i Omer Sefić (prema kazivanju Jeftana Milišića, Karlo Drago Miletić i Vladimir Isaić, ali niko tako precizno i sveobuhvatno kao Hilmija. Za svaku pohvalu je što su Tibor i Smajo to pretočili u knjigu koja se može čitati na stranicama CIDOM-a. Mene će na Hilmiju trajno podsjećati njegov originalni rukopis tih sjećanja pod nazivom "Čaršija kakve više nema" koji se nalazi u arhivi redakcije nekadašnje mostarske informativne revije "MM". Mir njegovoj duši, porodici iskreno saučešće.

(Hamica Ramić/facebook/cidom)

Jutros je iz dalekog Štokholma stigla tužna vijest. U nepregledna prostranstva sjećanja otišao je, u 85. godini, naš HILMIJA ŠIŠIRAK. Antifašista, zaljubljenik u Mostar, hroničar njegove prošlosti koju je neumorno otkidao od zaborava i zapisujući ostavljao za vječnost. Ugradio je nesebičnim zalaganjem sebe u temelje Mostara koji volimo i o kojem konstantno pričamo.

Druže Hilma neka ti je vječna slava i hvala.

Nama valja dalje, da bar neke od zajedničkih snova o povratku Mostara Mostaru ostvarimo.

Nedostajaćeš, ali i sjećanje na tebe davati će nam snagu i inspirisati nas.

(Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar)

Komentariši