Jedna vrlo dramatična godina


Korona je dugo sakrivala koliko je brzo i drastično ekalirala klimatska kriza u 2020. godini.

Gigantski sivo-smeđi oblak dima i pepela, koji se diže iz šumskih požara na američkoj pacifičkoj obali, može se vidjeti samo iz svemira.

Kada je NASA objavila ovu satelitsku sliku početkom septembra, požari su bjesnili gotovo mjesec dana, podnevno nebo iznad San Francisca postalo je tamno narančasto, a u Los Angelesu je padala kiša pepela.

Korona se dugo sakrivala, koliko je brzo i drastično eskalirala klimatska kriza. A 2020. godina je jedna izuzetno dramatična godina, širom svijeta .

Topljenje leda i suša

21 jula 2018: Od glečera Negribreen na Spitsbergenu odlomio se ogroman ledeni brijeg i otplovio u polarno more.

Nakon dvije godine ekstremne suše, kao na slici 22. avgusta 2018. u Brandenburgu i ljeto 2020. godine bilo je vrlo malo kišovito. Naročito u Istočnoj Njemačkoj, tla je duboko isušeno.

Suša, poplave i požari

7 avgusta 2020. – Požar u brazilskoj prašumi: svaki izgubljeni kvadratni kilometar ošteti jedan od najvažnijih CO2 svjetskih pufera. U međuvremenu, Njemačka se bori sa svojim energetskim promjenama – još uvijek su otvoreni rudnici na NRW, čak i ako se u samoj blizini okreću vjetroturbine.

Neukrotivi pakao

Vatrogasci u južnoj Kaliforniji bore se s plamenom – požar je izbio 31. jula i od tada nikada nije potpuno ugašen.

Vječni led postaje voda

Istraživački brod „Polarstern“ je prošle jeseni bio zamrznut na Arktiku kako bi nošen ledom. Ali, led se istopio mnogo brže nego što se očekivalo.

Potpuno isušeno tlo

U maju 2020. godine ribnjaci za uzgoj ribe u mjestu Bennewitz u Saksoniji, Njemačka prvi su put potpuno presušili


Podaci sa karte Svijeta

Ledeni pokrivač u Arktičkom okeanu smanjuje se u prosjeku za 13 posto godišnje. U septembru je još uvijek pokrivao 4,26 miliona km2, što je druga najniža vrijednost nakon rekordno niske iz 2012. godine

Zime bez padavina i talasi vrućine – vegetacija Kalifornije presušila je u ljeto 2020. Munje su izazvale najveći šumski požar od početka evidencije vremena.

Amazon se isušuje, ne samo zbog požara u prašumi, već i zbog toga što klimatske promjene utiču da se atmosfera zagrijava, čime se izvlači sve više vodene pare sa drveća.

U Njemačkoj je decenija do 2020. godine najtoplija decenija od kada se tamo vodi evidencija vremena. U Srednjoj Evropi, još od 1766. godine nisu bila dva tako ekstremna sušna ljeta, kao što su bila ljeta 2018. i 2019. godine.

U junu je mali grad Verhoyansk navodno izmjerio 38 stepeni Celzijusa. Bila bi to najviša temperatura ikad zabilježena sjeverno od Arktičkog kruga.

Područje oko rijeke Jangtse u Kini, pati zbog jedne od najgorih poplavnih katastrofa u posljednjih nekoliko desetljeća. Evakuisano je više od četiri miliona ljudi, a uništeno pet miliona hektara polja i pašnjaka.

Područja južno od Sahare sve više pate od suše i toplotnih talasa, a krajem 2019. godine istočna Afrika je doživjela najjače kiše u posljednjih 40 godina.

Na jugoistoku Australije je 2019. godina bila najtoplija, ikad zabilježena, dok su obilne kiše pogodile sjever. Najekstremnije izbjeljivanje koralja zabilježeno je na Velikom koraljnom grebenu 2020. godine.

6. februara 2020. godine istraživačka stanica Esperanza na sjeverozapadu Antarktika izvijestila je o izmjerenih 18,4 stepena Celzijusa, što je najveća vrijednost ikad izmjerena na ledenom kontinentu

Brojevi sve govore

Prosječna godišnja temperatura u Njemačkoj porasla je za 1,5 stepeni Celzijusa od 1900. godine, tj

0,3 stepena više od globalne vrijednosti

1,9 miliona tona CO2 moglo bi se uštedjeti godišnje postavljanjem ograničenja brzine na njemačkim autobanama. Ali političari zaziru od sukoba zbog mjere koja bi bila lako provesti.

(stern)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Komentariši