Sezona je mandarina


Znamo da je u ovim hladnim danima u organizam potrebno unositi što je više moguće vitamina C, kojeg najviše možemo naći u citrusnim voćkama kao što su to mandarine, limun, naranča i grejp. Konačno je već uveliko u toku sezona mandarina, trgovine su prepune ovoga voća, pa treba maksimalno iskoristiti njegove blagodati te ga što više konzumirati – prenose vijesti.ba

U 100 grama mandarina ima samo 34 kalorije, 30 mg vitamina C, što je dvostruko više od naranče, a razgradnjom beta-karotena dobivamo vitamin A, koji je vrlo važan za dobar vid i lijepu kožu.

Mandarine sadrže i folnu kiselinu, kalij, željezo, magnezij, važne vitamine B1,B2 i B3, te vlakna koja su neophodna za uravnoteženu probavu. Zbog svog diuretičkog svojstva, pomažu i u borbi protiv celulita.

Prema istraživanjima, konzumacijom ovog voća možete se zaštiti od srčanog udara, dijabetesa, moždanog udara, kao i pretilosti. Nobiletin, pigment koji se nalazi u kori mandarine je deset puta snažniji od onoga koji se dobije iz grejpa.

Istraživači sa Sveučilišta Western Ontario u Kanadi u sklopu svog najnovijeg istraživanja hranili su dvije skupine miševa hranom koja sadrži visok postotak masti i jednostavne šećere. Prva skupina miševa je dobila na masi i pokazala je znakove vezane za metabolički sindrom – povišen holesterol i trigliceride, povišenu razina inzulina, glukoze i masnoće na jetri – sve što dovodi do povećanja rizika od dijabetesa i bolesti srca.

Međutim, druga skupina, kojoj su dodali nobiletin u prehranu, je dobila normalnu količinu težine te nije došlo do porasta holesterola, inzulina ili glukoze, prenosi Magazin. Također su bili osjetljiviji na inzulin i utvrđeno je da se na njihovoj jetri nalazi manje masnoće.

‘Miševi koji su u prehrani imali nobiletin su bili zaštićeni od pretilosti’, kazao je voditelj istraživanja, Dr. Murray Huff.

I u dugotrajnijim istraživanjima nobiletin je ove životinje također zaštitio od arteroskleroze, dodatnog plaka u arterijama, što može dovesti do srčanog ili moždanog udara.

‘Ovo utire put budućim istraživanjima da se otkrije da li je to liječenje prikladno srodnim uvjetima kod ljudi’, kazali su znanstvenici. Huffovo prethodno istraživanje dokazalo je da flavonoid, naringenin koji se nalazi u grejpu, također štiti od pretilosti i metaboličkog sindroma, ali flavonoid koji se nalazi u mandarinama je dosta moćniji.

Važno je koru mandarine ne bacati, ukoliko se radi o neprskanom plodu. Oguljenu koricu nasjeckajte na komadiće te osušite u zaštićenom prostoru. Osušena kora mandarine može se tokom dugih i oskudnih zimskih dana dodavati u kolače, kompote, čajeve ili u kupke za oporavak.

Upravo se eterična ulja dobivena iz kore mandarine primjenjuju u kupkama za opuštanje, otklanjanja nesanice i za oštećenu kožu. Između ostalog, eterično ulje mandarine ima antiseptičko i tonizirajuće svojstvo.

(akos.ba)

(mostarski.ba)

Komentariši