Nakon 12 godina: Počinje izborna kampanja za lokalne izbore u Mostaru


U Mostaru danas počinje izborna kampanja za lokalne izbore koji će se održati 20. decembra.

Za građane najvećeg hercegovačkog grada je konačno gotovo 12 godina čekanja na dan demokratije kad će sami odlučiti o svojoj lokalnoj vlasti.

Za ulazak u Gradsko vijeće u Mostaru se bori 31 politički subjekt, od čega su 22 političke stranke, četiri koalicije, četiri nezavisna kandidata i jedna lista nezavisnih kandidata.
Svi oni su najavili velike angažmane kako bi pridobili simpatije i glasove Mostaraca i Mostarki za četverogodišnji mandat u novom sazivu Gradskog vijeća koje Mostar nema od 2012. godine.
Tako su kreirali i različite program koje javnosti počinju predstavljati već danas uz osmišljene zanimljive slogane.
BH Blok Mostar koji čine SDP i Naša stranka otvara kampanju danas u 10 sati na Španskom trgu u Mostaru, koju će voditi pod sloganom "Mostar može".
Pola sata kasnije javnosti će Koalicija za Mostar koju čine SDA, SBB, DF i BPS u Centru za kulturu predstaviti svoj izborni program koji će voditi pod sloganom "Sve za Mostar".

Simboličnim lijepljenjem plakata na Španskom trgu i predstavljanjem programa započet će izbornu kampanju Lista "Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar" koju čine SNSD, SDS i srpska udruženja iz Mostara uz podršku institucija Republike Srpske i Srbije te Srpske pravoslavne crkve, s ciljem da se prvi put nakon rata izbore za "legitmine srpske predstavnike" u Gradskom vijeću Mostara.
Nezavisna lista "Pravo na grad" koju čine Marin Bago, Huso Oručević, Maja Popovac i Amela Kreso će svoj program koji će, kako su najavili, biti baziran na borbi protiv korupcije i kriminala predstavit u 12 sati u OKC-u Abrašević.
Koalicija "Mostar moj dom" koju čine HSP, HSP BiH i HKDU-HRAST će kampanju započeti konferencijom za medije koja je najavljena za 13 sati u sali hotela Mostar.
Za naklonost Mostaraca bori se i lista HDZ-a, čiji gradonačelnik Ljubo Bešlić vodi grad sve ove godine, te brojni drugi subjekti koji kampanju počinju nešto kasnije.
Odlukom Centralne izborne komisije izborna kampanja, koja je zvanično započela danas, traje do 19. decembra u sedam sati ujutro ove godine kada će nastupiti izborna šutnja.
Prema tome, svi politički subjekti imaju cijeli mjesec da svojim programima i porukama pridobiju simpatije i povjerenje građana kako bi dobili glas podrške 20. decembra.
Političke stranke, koalicije i nezavisni kandidati koji učestvuju na lokalnim izborima 2020. godine u Mostaru su potpisali Izborni etički kodeks čime su obećali da će osigurati miran i fer izborni proces. Kodeks su izradili predstavnici Gradske izborne komisije Mostar, organizacija civilnog društva i političkih subjekata registrovanih za lokalne izbore 2020. godine u Mostaru, uz podršku Misije OSCE-a u BiH.
Od svih političkih subjekata građani će izabrati 35 vijećnika koji će izabrati gradonačelnika i prvi put sjesti u novu gradsku vijećnicu Mostara koja još od 2012. godine, kada je svečano otvorena, zjapi prazna, budući da je posljednji saziv Gradskog vijeća Mostar raspušten iste godine bez ijednog zasjedanja u toj zgradi.

(klix)

Komentariši